Sałatka z zupek chińskich
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dzisiaj niesamowicie szybki przepis na sałatkę z zupek chińskich. Jest to jedna z ulubionych sałatek moich dzieci. Mój syn może ją jeść dosłownie cały dzień! Nie ma takiej opcji, aby kiedykolwiek mu się znudziła. Oczywiście wiele osób podkreśli, że serwuję dzieciom zupki chińskie, jednak muszę Was uspokoić, że każdy czasem chce zjeść coś niezdrowego! Co więcej, dorosłe dzieci nadal pozostaną moimi dziećmi.
Składniki
-
2 zupki chińskie ostre firmy Vifon (czerwone)
-
PS. Vifon nie jest sponsorem przepisu, po prostu smakują one najlepiej w sałatce !
-
1 puszka kukurydzy
-
2 piersi z kurczaka
-
1/2 kg kapusty pekińskiej
-
4 łyżki majonezu
-
Sól, pieprz
Krok po Kroku
-
Makaron z zupek chińskich gnieciemy i dodajemy przyprawy z opakowania (pomijamy saszetkę z warzywami). Zupki zalewamy szklanką wrzątku i przykrywamy na około 5 min.
-
Piersi kroimy w kostkę, posypujemy lekko solą i pieprzem i smażymy na oleju. Czekamy aż ostygnie.
-
Kapustę pekińską kroimy w paski o grubości 1 cm.
-
Wystudzony makaron mieszamy z ostudzoną piersią, kukurydzą, kapustą i majonezem i odstawiamy do lodówki. Sałatkę najlepiej odstawić na kilka godzin, przez co nabierze o wiele lepszego smaku.
*Przepis z dedykuję mojemu wiernemu fanowi Michałowi.