Logo uDolores.pl

Sałatka z pieczonego buraka, piersi z kurczaka i pomarańczy

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Od dziecka uwielbiam buraki pod każdą postacią. Kilka lat temu odkryłam wybitne walory smakowe pieczonego buraka i od tamtej pory przygotowuję go na wiele sposobów. Tym razem chce wam zaproponować sałatkę, która trafiła do mojego top 10 sałatek. Połączenie mięsa i pomarańczy a do tego musztardowy dresing spowoduje, że będziecie w 7 niebie (oczywiście tylko tym kulinarnym). Jeśli spodziewacie się gości, a chcecie ich oczarować swoją kuchnią, to serdecznie ją polecam.

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mozzarella
  • 1 pieczony burak
  • 1 pomarańcza
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 garści roszponki (równie dobrze smakuje z rukolą)
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli i pieprzu

Krok po Kroku

  1. Umytego buraka w skórce zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez około 4,5 min w temperaturze 180 stopni (ponieważ często używam pieczonych buraków zawsze piekę więcej i przechowuje je w lodówce). Pierś z kurczaka również owijamy folią aluminiową i wkładamy równocześnie do piekarnika, ale wyciągamy ją po 15 minutach, żeby była soczysta.

  2. Podczas pieczenia przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki (ja mam już opracowany sposób, mianowicie wszystkie składniki umieszczam w słoiczku i energicznie potrząsam)

  3. Zimnego buraka kroimy w słomki, mozzarellę i pierś w grubsze paski, pomidorki w ćwiartki. Filetujemy pomarańczę i każdy kawałek kroimy według własnego uznania.

  4. Na płaskim talerzu rozkładamy sałatę na nią naprzemiennie paski mięsa, mozzarelli i buraka. Dekorujemy pomarańczą i pomidorkami. Całość polewamy sosem.