Sałatka z pieczonego buraka, piersi z kurczaka i pomarańczy
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Od dziecka uwielbiam buraki pod każdą postacią. Kilka lat temu odkryłam wybitne walory smakowe pieczonego buraka i od tamtej pory przygotowuję go na wiele sposobów. Tym razem chce wam zaproponować sałatkę, która trafiła do mojego top 10 sałatek. Połączenie mięsa i pomarańczy a do tego musztardowy dresing spowoduje, że będziecie w 7 niebie (oczywiście tylko tym kulinarnym). Jeśli spodziewacie się gości, a chcecie ich oczarować swoją kuchnią, to serdecznie ją polecam.
Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mozzarella
- 1 pieczony burak
- 1 pomarańcza
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 2 garści roszponki (równie dobrze smakuje z rukolą)
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- szczypta soli i pieprzu
Krok po Kroku
-
Umytego buraka w skórce zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez około 4,5 min w temperaturze 180 stopni (ponieważ często używam pieczonych buraków zawsze piekę więcej i przechowuje je w lodówce). Pierś z kurczaka również owijamy folią aluminiową i wkładamy równocześnie do piekarnika, ale wyciągamy ją po 15 minutach, żeby była soczysta.
-
Podczas pieczenia przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki (ja mam już opracowany sposób, mianowicie wszystkie składniki umieszczam w słoiczku i energicznie potrząsam)
-
Zimnego buraka kroimy w słomki, mozzarellę i pierś w grubsze paski, pomidorki w ćwiartki. Filetujemy pomarańczę i każdy kawałek kroimy według własnego uznania.
-
Na płaskim talerzu rozkładamy sałatę na nią naprzemiennie paski mięsa, mozzarelli i buraka. Dekorujemy pomarańczą i pomidorkami. Całość polewamy sosem.