Sałatka z kabanosami
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
W ferworze zakupowym omyłkowo wrzuciłam do koszyka dwie paczki kabanosów. Jedną zjemy ale co zrobić z drugą?! Postanowiłam więc zrobić sałatkę! Kłopot w tym, że nigdy takiej nie robiłam i nie jadłam. Zaczęłam szukać w internecie i natknęłam się na wiele przepisów, ale żaden nie powalił mnie na kolana, dlatego postanowiłam zrobić ją po swojemu. Połączenie makaronu, kabanosów i sosu czosnkowego okazało się strzałem w dziesiątkę, dlatego zdecydowałam, że muszę podzielić się przepisem.
Składniki
-
20 dkg makaronu cavatappi
-
4 kabanosy drobiowe
-
1/2 słoika pomidorów suszonych (użyłam tych z Biedronki)
-
1/2 puszki kukurydzy
-
1/2 pęczku szczypiorku
-
3 średniej wielkości ogórki korniszone
Składnik na sos
-
2 łyżki majonezu
-
3 łyżki jogurtu naturalnego
-
1 ząbek czosnku
-
sól, pieprz do smaku
Krok po kroku
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta, przelewamy zimną wodą i studzimy.
- Kabanosy kroimy w plasterki, pomidory i ogórki w paski.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, posypujemy solą i rozcieramy (w ten sposób otrzymamy bardziej intensywny smak), dodajemy do niego majonez, jogurt pieprz i mieszamy.
- Wszystkie składniki mieszamy z sosem i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
- Ponieważ sałatka nam bardzo posmakowała kolejny razem zrobiłam ja dodając mix sałat.