Logo uDolores.pl

Sałatka z kabanosami

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

W ferworze zakupowym omyłkowo wrzuciłam do koszyka dwie paczki kabanosów. Jedną zjemy ale co zrobić z drugą?! Postanowiłam więc zrobić sałatkę! Kłopot w tym, że nigdy takiej nie robiłam i nie jadłam. Zaczęłam szukać w internecie i natknęłam się na wiele przepisów, ale żaden nie powalił mnie na kolana, dlatego postanowiłam zrobić ją po swojemu. Połączenie makaronu, kabanosów i sosu czosnkowego okazało się strzałem w dziesiątkę, dlatego zdecydowałam, że muszę podzielić się przepisem.

Składniki

  • 20 dkg makaronu cavatappi

  • 4 kabanosy drobiowe

  • 1/2 słoika pomidorów suszonych (użyłam tych z Biedronki)

  • 1/2 puszki kukurydzy

  • 1/2 pęczku szczypiorku

  • 3 średniej wielkości ogórki korniszone

Składnik na sos

  • 2 łyżki majonezu

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz do smaku

Krok po kroku

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta, przelewamy zimną wodą i studzimy.
  2. Kabanosy kroimy w plasterki, pomidory i ogórki w paski.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę, posypujemy solą i rozcieramy (w ten sposób otrzymamy bardziej intensywny smak), dodajemy do niego majonez, jogurt pieprz i mieszamy.
  4. Wszystkie składniki mieszamy z sosem i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
  5. Ponieważ sałatka nam bardzo posmakowała kolejny razem zrobiłam ja dodając mix sałat.