Sałatka z fasolki szparagowej i śledzi
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Fasolkę szparagową można przygotować na wiele sposobów. Tym razem postanowiłam zrobić sałatkę i połączyłam ją ze śledziami po wiejsku. Przyznam, że sałatka wyszła bardzo smaczna, po jakimś czasie wróciłam do tego przepisu, niestety sezon na fasolkę minął dlatego zastąpiłam ja kukurydzą w puszce.
Składniki
- 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 4 średniej wielkości ugotowane lub pieczone buraki
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 10 dkg. ugotowanej fasolki szparagowej (można zastąpić ją puszką kukurydzy)
- 4 średniej wielkości śledzie po wiejsku
- 1 pęczek kopru
- 1 mała cebula
- Majonez, sól, pieprz do smaku.
Krok po Kroku
-
Obrane ziemniaki i buraki kroimy w kostkę około 1/1 cm, a jajka w ósemki, które następnie tniemy w pół. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru przez około 5 min. Przelewamy je zimną wodą i kroimy w 1,5 cm kawałki.
-
Śledzie kroimy w 1,5 cm paski, cebulę w drobną kostkę.
-
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy drobno posiekany koper. Doprawiamy do smaku i pozostawiamy na około dwie godziny w lodówce.
-
Jeśli nie macie fasolki szparagowej to bez problemu możemy ją zastąpić na przykład drobną fasolką z puszki. Osoby nie lubiące fasoli, mogą dodać kukurydzę z puszki.