Logo uDolores.pl

Sałatka z fasolki szparagowej i śledzi

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Fasolkę szparagową można przygotować na wiele sposobów. Tym razem postanowiłam zrobić sałatkę i połączyłam ją ze śledziami po wiejsku. Przyznam, że sałatka wyszła bardzo smaczna, po jakimś czasie wróciłam do tego przepisu, niestety sezon na fasolkę minął dlatego zastąpiłam ja kukurydzą w puszce.

Składniki

  • 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 4 średniej wielkości ugotowane lub pieczone buraki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 dkg. ugotowanej fasolki szparagowej (można zastąpić ją puszką kukurydzy)
  • 4 średniej wielkości śledzie po wiejsku
  • 1 pęczek kopru
  • 1 mała cebula
  • Majonez, sól, pieprz do smaku.

Krok po Kroku

  1. Obrane ziemniaki i buraki kroimy w kostkę około 1/1 cm, a jajka w ósemki, które następnie tniemy w pół. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru przez około 5 min. Przelewamy je zimną wodą i kroimy w 1,5 cm kawałki.

  2. Śledzie kroimy w 1,5 cm paski, cebulę w drobną kostkę.

  3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy drobno posiekany koper. Doprawiamy do smaku i pozostawiamy na około dwie godziny w lodówce.

  4. Jeśli nie macie fasolki szparagowej to bez problemu możemy ją zastąpić na przykład drobną fasolką z puszki. Osoby nie lubiące fasoli, mogą dodać kukurydzę z puszki.