Sałatka z chrustem
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Sama nazwa sałatki jest niesamowicie intrygująca, a forma i smak – rewelacyjne. Jeżeli postanowicie zrobić ją sami to obiecuję, że nie będziecie ani trochę rozczarowani. Wystarczy kilka składników, chwila wolnego czasu, a goście na pewno będą zachwyceni waszą kuchnią.
Składniki
- 20 dkg. ugotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka
- 2 średniej wielkości ogrodowe ogórki
- 2 średniej wielkości pomidory malinowe (ja wykorzystałam malinówki z własnej działki)
- 10 dkg. sera cheddar
- 2 średniej wielkości ząbki czosnku
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 300 ml. oleju
- Majonez do przesmarowania warstw sałatki
- Sól, pieprz
Krok po Kroku
-
Gotujemy kurczaka w osolonej wodzie przez około 15 min (można również wykorzystać upieczoną pierś).
-
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w 1 cm kostkę i wrzucamy na durszlak w celu pozbycia się zbędnego soku. Ogórki obieramy, kroimy w taką samą kostkę jak pomidora, a ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
-
W dużym półmisku układamy połowę pokrojonej piersi z kurczaka i smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie nakładamy drugą warstwę którą będzie połowa z ogórków i ją również smarujemy delikatnie majonezem. Kolejną warstwą jest połowa pomidorów na którą ścieramy jeden ząbek czosnku i posypujemy solą i pieprzem i pokrywamy majonezem. Na koniec posypujemy startym serem i kolejny raz używamy majonezu.
-
Wszystkie warstwy układamy w tej samej kolejności jeszcze raz i wkładamy do lodówki.
-
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce do marchwi koreańskiej lub kroimy na delikatne słupki, osuszamy ręcznikiem papierowym i wrzucamy partiami na głęboki olej. Smażymy na złoty kolor, odsączamy na papierze i delikatnie solimy. Posypujemy sałatkę usmażonymi ziemniakami. Tak właśnie powstała intrygująca przypominająca kupkę chrustu sałatka.