Sałatka Mimoza
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Istnieje wiele sałatek warstwowych. Ponieważ zalegały mi puszki makreli w oleju (a nie ma na nie w domu ochotnika), postanowiłam zrobić sałatkę. Wyszła bardzo smaczna a do tego wygląda imponująco.
Składniki
- 2 puszki ryby w oleju (u mnie jest to makrela)
- 2-3 szt. Ziemniaki
- 1-2 marchewki
- Średniej wielkości cebula może być czerwona
- 4 jaja
- Około 4 szt. ogórków konserwowe
- Majonez do smaku
- Sól i pieprz
Krok po Kroku
-
Ziemniaki, marchewkę gotujemy , studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo obieramy i zostawiamy do ostygnięcia.
-
Ponieważ jest to sałatka warstwowa zaczynamy ją robić w naczyniu, w którym zostanie podana,i należy pamiętać, że kolejne warstwy sałatki smarujemy majonezem.
-
Pierwszą warstwą są ziemniaki starte na grubej tarce doprawione solą i pieprzem.
-
Kolejna warstwa to marchewka starta na tej samej tarce.
-
Teraz czas na naszego bohatera czyli rybę. Odcedzamy z oleju i delikatnie rozdrabniamy. Następnie posypujemy ją drobniutko pokrojoną cebulą.
-
Kolejną warstwą są pokrojone w kosteczkę ogórki ,na to białka jajek ,starty ser i żółtka.
*Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godz. do lodówki.