Logo uDolores.pl

Sałatka Mimoza

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Istnieje wiele sałatek warstwowych. Ponieważ zalegały mi puszki makreli w oleju (a nie ma na nie w domu ochotnika), postanowiłam zrobić sałatkę. Wyszła bardzo smaczna a do tego wygląda imponująco.

Składniki

  • 2 puszki ryby w oleju (u mnie jest to makrela)
  • 2-3 szt. Ziemniaki
  • 1-2 marchewki
  • Średniej wielkości cebula może być czerwona
  • 4 jaja
  • Około 4 szt. ogórków konserwowe
  • Majonez do smaku
  • Sól i pieprz

Krok po Kroku

  1. Ziemniaki, marchewkę gotujemy , studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo obieramy i zostawiamy do ostygnięcia.

  2. Ponieważ jest to sałatka warstwowa zaczynamy ją robić w naczyniu, w którym zostanie podana,i należy pamiętać, że kolejne warstwy sałatki smarujemy majonezem.

  3. Pierwszą warstwą są ziemniaki starte na grubej tarce doprawione solą i pieprzem.

  4. Kolejna warstwa to marchewka starta na tej samej tarce.

  5. Teraz czas na naszego bohatera czyli rybę. Odcedzamy z oleju i delikatnie rozdrabniamy. Następnie posypujemy ją drobniutko pokrojoną cebulą.

  6. Kolejną warstwą są pokrojone w kosteczkę ogórki ,na to białka jajek ,starty ser i żółtka.

*Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godz. do lodówki.