Sałatka kalafiorowa
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Sałatka kalafiorowa jest jedną z moich ulubionych. Wystarczy kilka składników i mamy pyszny dodatek do dań z grilla. Co więcej, można ją również podać jako samodzielne danie.
Składniki
- 1 średniej wielkości kalafior
- 4-5 jajek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypioru
- 1 pęczek koperku
- Około 3 łyżek majonezu
- Sól, pieprz do smaku
Krok po Kroku
-
Kalafior dzielimy na różyczki i parzymy przez 5 min w osolonej wodzie. Następnie przekładamy je do miski z zimną wodą i lodem aby zatrzymać proces parzenia.
-
Jajka gotujemy na twardo. Zimne jaja kroimy na 4 części, a następnie każdy kawałek jeszcze na pół.
-
Rzodkiewki kroimy w ósemki, a koper i szczypior siekamy.
-
Kalafiora odcedzamy i mieszamy z przygotowanymi składnikami. Dodajemy majonez (lub jogurt), przyprawiamy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Ze względu na intensywny zapach polecam zakryć sałatkę np. folią streczową.