Logo uDolores.pl

Sałatka kalafiorowa

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Sałatka kalafiorowa jest jedną z moich ulubionych. Wystarczy kilka składników i mamy pyszny dodatek do dań z grilla. Co więcej, można ją również podać jako samodzielne danie.

Składniki

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 4-5 jajek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 pęczek koperku
  • Około 3 łyżek majonezu
  • Sól, pieprz do smaku

Krok po Kroku

  1. Kalafior dzielimy na różyczki i parzymy przez 5 min w osolonej wodzie. Następnie przekładamy je do miski z zimną wodą i lodem aby zatrzymać proces parzenia.

  2. Jajka gotujemy na twardo. Zimne jaja kroimy na 4 części, a następnie każdy kawałek jeszcze na pół.

  3. Rzodkiewki kroimy w ósemki, a koper i szczypior siekamy.

  4. Kalafiora odcedzamy i mieszamy z przygotowanymi składnikami. Dodajemy majonez (lub jogurt), przyprawiamy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Ze względu na intensywny zapach polecam zakryć sałatkę np. folią streczową.