Sałatka brokułowa
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Kupiłam dziś brokuł. Piękny zielony więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko zrobić sałatkę, którą miałam okazje skosztować kilka lat temu w sylwestra.Tak bardzo mi zasmakowała że do dziś jest jedną z moich ulubionych.
Składniki
- 1 brokuł
- 6 jajek
- 1 puszka kukurydzy (można zamienić na czerwoną fasolę)
- 20dkg pomidorów koktajlowych
- 1 opakowanie sera feta
- 3 ząbki czosnku
- Jogurt grecki
- Pieprz
Krok po Kroku
-
Do garnka z wrzącą wodą (około 3 litrów) dodajemy łyżkę soli i łyżkę cukru i wrzucamy podzielony na różyczki brokuł. Gotujemy przez około 3 minuty. Jednocześnie gotujemy jaja na twardo.
-
Przygotowujemy miskę z zimną wodą i lodem. Łyżką cedzakową przekładamy brokuł do miski, a po ostudzeniu osuszamy papierowym ręcznikiem.
-
Jaja obieramy i kroimy w dużą kostkę. Ser feta kroimy w 1 cm kostkę, a pomidorki w ćwiartki.
-
W misce na sałatkę przygotowujemy sos składający się z jogurtu greckiego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodajemy pieprz i mieszamy wszystkie składniki.
*W przepisie nie podaję soli ponieważ ser powinien zrobić swoje.