Logo uDolores.pl

Sałatka brokułowa

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Kupiłam dziś brokuł. Piękny zielony więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko zrobić sałatkę, którą miałam okazje skosztować kilka lat temu w sylwestra.Tak bardzo mi zasmakowała że do dziś jest jedną z moich ulubionych.

Składniki

  • 1 brokuł
  • 6 jajek
  • 1 puszka kukurydzy (można zamienić na czerwoną fasolę)
  • 20dkg pomidorów koktajlowych
  • 1 opakowanie sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • Jogurt grecki
  • Pieprz

Krok po Kroku

  1. Do garnka z wrzącą wodą (około 3 litrów) dodajemy łyżkę soli i łyżkę cukru i wrzucamy podzielony na różyczki brokuł. Gotujemy przez około 3 minuty. Jednocześnie gotujemy jaja na twardo.

  2. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i lodem. Łyżką cedzakową przekładamy brokuł do miski, a po ostudzeniu osuszamy papierowym ręcznikiem.

  3. Jaja obieramy i kroimy w dużą kostkę. Ser feta kroimy w 1 cm kostkę, a pomidorki w ćwiartki.

  4. W misce na sałatkę przygotowujemy sos składający się z jogurtu greckiego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodajemy pieprz i mieszamy wszystkie składniki.

*W przepisie nie podaję soli ponieważ ser powinien zrobić swoje.