Ryba po meksykańsku
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dziś przepis na przepyszną rybę po Meksykańsku. Nadmienię, że to kolejna potrawa która wszyscy moi domownicy uwielbiają! Zapewniam wam, że podana na uroczystości zrobi furorę. Pierwotnie przepis zawierał paprykę konserwową, jednak uznałam, że taka ilość octu jaka jest w zalewie i ogórkach zdecydowanie wystarczy, dlatego od dłuższego czasu używam świeżej papryki. Ta potrawa na pewno zachwyci wszystkich wielbicieli ryb w pomidorach a ci który chcą, aby miała ona ostrzejszy smak powinny użyć pikantnego ketchupu. Przygotowaną rybę odstawiamy przynajmniej na kilka godzin a najlepszym wyjściem jest przygotowanie jej z jednodniowym wyprzedzeniem.
Składniki na rybę
- 1 kg filetów z mintaja, morszczuka lub dorsza
- 2 średniej wielkości cebule
- Pół słoika ogórków konserwowych
- 1 papryka
- Puszka kukurydzy
- Mąka
Składniki na zalewę
- Pół szklanki oleju
- 6 łyżek octu 10%
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki dobrej jakości ketchupu (wielbiciele ostrego jedzenia mogą użyć ostrego)
- Słoiczek koncentratu pomidorowego (około 200 ml.)
- 2 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- Sól do smaku
Krok po Kroku
-
Każdy z filetów rybnych kroimy na 3 części, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Podczas smażenia ryby należy pamiętać o tym aby tłuszcz był dobrze rozgrzany, ponieważ ryba w zbyt zimnym zamiast smażyć się będzie naciągała tłuszczem i stracimy smak pysznej soczystej ryby.
-
Wszystkie składniki na zalewę gotujemy kilka minut.
-
Cebulę i ogórki kroimy w plasterki, a paprykę w paski.
-
W głębokim naczyniu układamy kawałki ryb, posypujemy cebulą, ogórkami, papryką i kukurydzą. Warstwy układamy do wyczerpania składników. Na koniec wylewamy cały sos i szczelnie przykrywamy. Naczynie wkładamy do lodówki żeby przeszło smakiem. Najlepiej smakują dopiero na drugi lub trzeci dzień, więc polecam zrobić na zapas !