Rabarbarowy sernik na zimno
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Nadeszła pora na ciasta z dodatkiem rabarbaru. Uwielbiam go chyba pod każdą postacią, ale przeglądając Internet nigdzie nie natknęłam się na sernik z rabarbarem, dlatego postanowiłam go zrobić. Wyszedł idealnie puszysty , intensywnie rabarbarowy i oczywiście zniknął w jeden dzień.
Składniki na biszkopt
- 3 jajka
- 9 dkg mąki
- 9 dkg cukru
Składniki na masę serową
- 70 dkg twarogu z wiaderka
- 6 łyżek cukru pudru (proponuję skosztować)
- 2 łyżki żelatyny
- 50 ml wody
Składniki na masę rabarbarową
- 50 dkg obranego i pokrojonego rabarbaru
- 60 dkg cukru
- 30 dkg sera twarogowego z wiaderka
- 4 łyżki cukru pudru (kolejny raz proponuję skosztować w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru)
- 2 pełne łyżki żelatyny
- 50 ml wody
- 2 galaretki
Krok po Kroku
-
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku. Odkładamy robot i delikatnymi ruchami mieszamy wszystko z przesianą mąką. Pieczemy przez 15-20 min w temp. 180 stopni.
-
Żelatynę namaczamy w 50 ml zimnej wody. Następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia (żelatyna nie może się zagotować ponieważ straci swoje właściwości żelujące). Ser miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy letnią żelatynę i wylewamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki.
-
Rabarbar i cukier wrzucamy do garnka, dusimy przez kilka minut następnie blendujemy. Ser miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ostudzony rabarbar i żelatynę (rozpuszczamy tak samo jak w przypadku pierwszej masy). Wylewamy na pierwszą warstwę sera.
-
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku. Zimną i nadal płynną galaretkę wylewamy na masę rabarbarową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.