Logo uDolores.pl

Rabarbarowy sernik na zimno

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowy w : 1 godzina

Nadeszła pora na ciasta z dodatkiem rabarbaru. Uwielbiam go chyba pod każdą postacią, ale przeglądając Internet nigdzie nie natknęłam się na sernik z rabarbarem, dlatego postanowiłam go zrobić. Wyszedł idealnie puszysty , intensywnie rabarbarowy i oczywiście zniknął w jeden dzień.

Składniki na biszkopt

  • 3 jajka
  • 9 dkg mąki
  • 9 dkg cukru

Składniki na masę serową

  • 70 dkg twarogu z wiaderka
  • 6 łyżek cukru pudru (proponuję skosztować)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 ml wody

Składniki na masę rabarbarową

  • 50 dkg obranego i pokrojonego rabarbaru
  • 60 dkg cukru
  • 30 dkg sera twarogowego z wiaderka
  • 4 łyżki cukru pudru (kolejny raz proponuję skosztować w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru)
  • 2 pełne łyżki żelatyny
  • 50 ml wody
  • 2 galaretki

Krok po Kroku

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku. Odkładamy robot i delikatnymi ruchami mieszamy wszystko z przesianą mąką. Pieczemy przez 15-20 min w temp. 180 stopni.

  2. Żelatynę namaczamy w 50 ml zimnej wody. Następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia (żelatyna nie może się zagotować ponieważ straci swoje właściwości żelujące). Ser miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy letnią żelatynę i wylewamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki.

  3. Rabarbar i cukier wrzucamy do garnka, dusimy przez kilka minut następnie blendujemy. Ser miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ostudzony rabarbar i żelatynę (rozpuszczamy tak samo jak w przypadku pierwszej masy). Wylewamy na pierwszą warstwę sera.

  4. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku. Zimną i nadal płynną galaretkę wylewamy na masę rabarbarową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.