Puszysty sernik
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Sernik sernikowi nie równy! Ten okazał się tak puszysty, że na pewno zachwyci najbardziej wymagających smakoszy. Prosty w wykonaniu tak więc osoba, która twierdzi że nie potrafi piec, będzie mogła pochwalić się udanym wypiekiem.
Składniki
- Ser w wiaderku 1 kg
- Jajka 5 szt.
- Puszka mleka skondensowanego słodzonego
- Budynie śmietankowe 2 szt.
- Fix do śmietany
- Herbatniki pokruszone 20 dkg.
- Łyżka kakao
- Pół kostki miękkiego masła
Składniki na polewę
- Tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
Krok po Kroku
-
Pokruszone herbatniki łączymy z miękkim masłem i kakao. Powstałym ciastem wykładamy dno blaszki (prawdopodobnie będzie się troszkę kruszyć).
-
Ser, żółtka jaj, mleko skondensowane i budynie mieszamy do połączenia składników.
-
Białka ubijamy na sztywną piane dodając fix do śmietany.
-
Za pomocą łyżki delikatnie mieszamy masę serową z ubitymi białkami.
-
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, wkładamy sernik na 1 godz.
-
Należy pamiętać że sernik powinien pozostać w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do czasu całkowitego wystudzenia.
-
Czekoladę rozpuszczamy w śmietance. W tzw. kąpieli wodnej.