Logo uDolores.pl

Puszysty sernik

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Wielkość blaszki: 30x20 cm

Sernik sernikowi nie równy! Ten okazał się tak puszysty, że na pewno zachwyci najbardziej wymagających smakoszy. Prosty w wykonaniu tak więc osoba, która twierdzi że nie potrafi piec, będzie mogła pochwalić się udanym wypiekiem.

Składniki

  • Ser w wiaderku 1 kg
  • Jajka 5 szt.
  • Puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • Budynie śmietankowe 2 szt.
  • Fix do śmietany
  • Herbatniki pokruszone 20 dkg.
  • Łyżka kakao
  • Pół kostki miękkiego masła

Składniki na polewę

  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%

Krok po Kroku

  1. Pokruszone herbatniki łączymy z miękkim masłem i kakao. Powstałym ciastem wykładamy dno blaszki (prawdopodobnie będzie się troszkę kruszyć).

  2. Ser, żółtka jaj, mleko skondensowane i budynie mieszamy do połączenia składników.

  3. Białka ubijamy na sztywną piane dodając fix do śmietany.

  4. Za pomocą łyżki delikatnie mieszamy masę serową z ubitymi białkami.

  5. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, wkładamy sernik na 1 godz.

  6. Należy pamiętać że sernik powinien pozostać w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do czasu całkowitego wystudzenia.

  7. Czekoladę rozpuszczamy w śmietance. W tzw. kąpieli wodnej.