Logo uDolores.pl

Przepis na makaron swojski

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Przepis na makaron swojski

Składniki

  • 40 dkg mąki (typ 450)
  • Łyżeczka soli
  • 4 duże jaja (ja używam wiejskich)
  • Dla osób które nie mogą jeść jajek można zamienić je na mleko

Krok po Kroku

  1. Przesianą mąkę, jaja i sól zagniatamy w misce (do tego procesu można użyć robota planetarnego). Ciasto wygniatamy przez około 10 min (do czasu aż po przecięciu ciasta na pół będą widoczne bańki z powietrzem)

  2. Kroimy ciasto na plastry i wałkujemy każdy z nich na cienkie placki.

  3. Rozwałkowany placek posypujemy mąką zwijamy i kroimy w wąski paski.

  4. W dużym garnku gotujemy około 4 litry wody z dwoma łyżkami soli, wrzucamy połowę makaronu i gotujemy od momentu wypłynięcia około 3 min, mieszając od czasu do czasu (długość gotowania zależy od grubości makaronu). Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą.