Przepis na makaron swojski
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Przepis na makaron swojski
Składniki
- 40 dkg mąki (typ 450)
- Łyżeczka soli
- 4 duże jaja (ja używam wiejskich)
- Dla osób które nie mogą jeść jajek można zamienić je na mleko
Krok po Kroku
-
Przesianą mąkę, jaja i sól zagniatamy w misce (do tego procesu można użyć robota planetarnego). Ciasto wygniatamy przez około 10 min (do czasu aż po przecięciu ciasta na pół będą widoczne bańki z powietrzem)
-
Kroimy ciasto na plastry i wałkujemy każdy z nich na cienkie placki.
-
Rozwałkowany placek posypujemy mąką zwijamy i kroimy w wąski paski.
-
W dużym garnku gotujemy około 4 litry wody z dwoma łyżkami soli, wrzucamy połowę makaronu i gotujemy od momentu wypłynięcia około 3 min, mieszając od czasu do czasu (długość gotowania zależy od grubości makaronu). Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą.