Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Każda rodzina ma swoje danie które towarzyszy im w święta. U nas nie może zabraknąć gołąbków, które obowiązkowo muszą być pieczone. Dziś postanowiłam podzielić się z wami moim najlepszym przepisem na gołąbki.
Składniki
- 70 dkg mięsa mielonego (ja używam karkówki)
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 20 dkg cebuli
- 100 ml oleju
- Średniej wielkości główka kapusty
- Dwie łyżki smalcu
- Sól, pieprz
Krok po Kroku
-
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy główkę kapusty wycinając wcześniej głąb, zmniejszamy ogień i co kilka minut ściągamy liście.
-
W drugim garnku odmierzamy szklankę ryżu i zalewamy dwiema szklankami wody. Dodajemy do tego jedną łyżeczkę soli. Przykryty ryż doprowadzamy do wrzenia.
-
Kiedy ryż zaczął się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy przez kolejne 15 minut. Po ugotowaniu, wyłączamy gaz i pozostawiamy ryż na około pół godziny (nie odkrywamy ryżu).
-
Kroimy cebulę w kostkę i smażymy na oleju. Jak cebulka stanie się szklista, dodajemy ją razem z mięsem, solą i pieprzem do ryżu i dokładnie mieszamy.
-
Następnym krokiem jest zawijanie. Na każdego liścia kładziemy farsz tak aby udało się całość zawinąć kapustą. Przypomina to zawijanie krokietów. Zawinięte gołąbki ciasno układamy w rondlu (dno powinno być wyłożone częścią pozostałych liści z kapusty). Na koniec wierzch przykrywamy warstwą liści dodajemy dwie płaskie łyżki smalcu i szklankę wody z parzenia kapusty.
-
Tak przygotowany rondel wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec około godziny.
*Mam nadzieję że posmakują Wam moje pieczone gołąbki. Jeśli lubicie gołąbki z sosem to polecam użyć sos pomidorowy choć sos z suszonych grzybów też będzie pasował.