Logo uDolores.pl

Pieczeń… Że palce lizać

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 5 godzin

Pieczeń którą dziś chcę Wam zaproponować obowiązkowo musi się znaleźć na naszym świątecznym stole. Puszystość zawdzięcza delikatnej chałce i ubitym białkom. Większość przepisów zawiera wątróbkę której moi synowie nie znoszą, dlatego powstał ten przepis. Kilka razy piekłam z przepisów zamieszczonych w internecie, ale zawsze domownicy mieli jakieś zastrzeżenia. Ta pieczeń według nich jest idealna i dlatego z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis.

Składniki

  • 1 kg. mięsa z podudzi
  • 1/2 kg. boczku
  • 1 duża cebula
  • 2/3 jajka
  • 1/2 chałki
  • 1 szklanka mleka
  • Sól, pieprz

Krok po Kroku

  1. Mięso z kurczaka mielimy na dużych oczkach lub siekamy nożem, boczek i cebulę mielimy na mniejszych oczkach.

  2. Chałkę moczymy w mleku, odciskamy.

  3. Oba mięsa mieszamy z żółtkami i odciśniętą chałką, doprawiamy do smaku i wyrabiamy przez kilka minut.

  4. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do mięsa i bardzo delikatnie mieszamy ( robimy to tak jak w przypadku biszkoptu ).

  5. Keksówkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wkładamy do niej mięso i delikatnie stukamy formą aby całość delikatnie osiadła.

  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i umieszczamy wewnątrz blaszkę z wodą i do niej wkładamy foremkę z pieczenią.

  7. Pieczemy przez około 1 godzinę, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Po wyciągnięciu z formy umieszczamy ją w lodówce na kilka godzin.