Logo uDolores.pl

Pasta z makreli

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 30 min.

Często przygotowuje różnego rodzaju pasty. Do przygotowania dzisiejszej zdecydowałam się użyć makreli w oleju. Prosta, szybka i bardzo smaczna. Największym krytykiem jest mój syn, ponieważ nie jada ryb. Tym razem jednak dał się namówić na skosztowanie, a po kilku minutach zrobił sobie nawet kanapkę.

Składniki

  • 2 puszki makreli w oleju

  • 3 średniej wielkości ogórki kiszone

  • 1 pęczek szczypioru (zerwany z własnej grządki)

  • 5 jajek ugotowanych na twardo

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • Sól, pieprz do smaku

    Krok po Kroku

    1. Odsączamy rybę, rozdrabniamy widelcem. Jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę. Szczypior siekamy według uznania.

    2. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy przyprawy. Lepiej smakuje jeśli wstawimy ją na kilka minut do lodówki.