Logo uDolores.pl

Paprykarz

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Ponieważ na dworze gorąco a jeść się chce, to postanowiłam zrobić paprykarz. Prosto, tanio a do tego szybko i... możemy zajadać. Wystarczy kilka składników, niewiele czasu i wychodzi idealny dodatek do pieczywa.

Składniki

  • 2 puszki fileta z makreli w oleju
  • 10dkg ugotowanego ryżu (często używam kaszy pęczak)
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka, papryka ostra, sól (przyprawy do smaku)

Krok po Kroku

  1. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a rybę odsączamy z oleju (olej odkładamy na bok!).

  2. Na części odsączonego oleju smażymy cebulkę do momentu aż zrobi się szklista. Dodajemy marchewkę i po kilku minutach podlewamy wodą. Dusimy do momentu, aż warzywa zmiękną i połowa płynu odparuje. Dodajemy koncentrat i całość jeszcze raz smażymy przez około 3 min. Doprawiamy do smaku.

  3. Rybę rozdrabniamy widelcem i łączymy z warzywami i ryżem (jeśli będzie zbyt suchy to wykorzystujemy pozostały olej). Odstawiamy do lodówki.

Życzę smacznego!