Paprykarz
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Ponieważ na dworze gorąco a jeść się chce, to postanowiłam zrobić paprykarz. Prosto, tanio a do tego szybko i... możemy zajadać. Wystarczy kilka składników, niewiele czasu i wychodzi idealny dodatek do pieczywa.
Składniki
- 2 puszki fileta z makreli w oleju
- 10dkg ugotowanego ryżu (często używam kaszy pęczak)
- 2 średnie cebule
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka, papryka ostra, sól (przyprawy do smaku)
Krok po Kroku
-
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a rybę odsączamy z oleju (olej odkładamy na bok!).
-
Na części odsączonego oleju smażymy cebulkę do momentu aż zrobi się szklista. Dodajemy marchewkę i po kilku minutach podlewamy wodą. Dusimy do momentu, aż warzywa zmiękną i połowa płynu odparuje. Dodajemy koncentrat i całość jeszcze raz smażymy przez około 3 min. Doprawiamy do smaku.
-
Rybę rozdrabniamy widelcem i łączymy z warzywami i ryżem (jeśli będzie zbyt suchy to wykorzystujemy pozostały olej). Odstawiamy do lodówki.
Życzę smacznego!