Panna Cotta
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dziś postanowiłam podzielić się przepisem moją wersję Panna Cotty. Pyszny deser, idealnie kremowy, pachnący wanilią, wykończony aksamitnym musem truskawkowym.
Składniki
- 500 ml. śmietany 30% w kartoniku
- 500 ml. śmietany 18% w kartoniku
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 5 łyżeczek żelatyny spożywczej
- 1 laska wanilii
- 1/2 kg truskawek
- 3 łyżki cukru pudru do truskawek
Krok po kroku
-
Śmietany, cukier i przeciętą laskę wanilii doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na bardzo maleńkim ogniu przez kilka minut. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu aż całkiem się rozpuści.
-
Przelewamy do salaterek i pozostawiamy do zastygnięcia (najlepiej na kilka godzin).
-
Truskawki miksujemy razem z cukrem pudrem.
-
Śmietankowy mus wykładamy na talerzyk, polewamy musem truskawkowym.