Logo uDolores.pl

Panna Cotta

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dziś postanowiłam podzielić się przepisem moją wersję Panna Cotty. Pyszny deser, idealnie kremowy, pachnący wanilią, wykończony aksamitnym musem truskawkowym.

Składniki

  • 500 ml. śmietany 30% w kartoniku
  • 500 ml. śmietany 18% w kartoniku
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny spożywczej
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 kg truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru do truskawek

Krok po kroku

  1. Śmietany, cukier i przeciętą laskę wanilii doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na bardzo maleńkim ogniu przez kilka minut. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu aż całkiem się rozpuści.

  2. Przelewamy do salaterek i pozostawiamy do zastygnięcia (najlepiej na kilka godzin).

  3. Truskawki miksujemy razem z cukrem pudrem.

  4. Śmietankowy mus wykładamy na talerzyk, polewamy musem truskawkowym.