Pączki domowe na karnawałowe obżarstwo
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Ponieważ za kilka dni tłusty czwartek postanowiłam podzielić się sprawdzonym przepisem na puszyste pączki.
Składniki
- 45 dkg mąki
- 2 dkg drożdży
- 2 żółtka
- 5 dkg masła
- 1 szkl. mleka
- 5 dkg cukru
- Szczypta soli
- 1 kg smalcu
- Marmolada różana lub powidła śliwkowe
- Zależnie od upodobań
Krok po Kroku
-
Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, szczyptą cukru i około 15 dkg mąki. Powstały rozczyn pozostawić na jakieś 20 min.
-
Rozczyn dodajemy do reszty mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy przez kilka minut (ja używam robota planetarnego). Dodajemy roztopione masło i nadal wyrabiamy jeszcze przez około 5 min.
-
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przebijamy i wykładamy na stolnicę. Formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne kilka minut aż ponownie wyrośnie.
-
Podniesione kulki spłaszczamy w ręku i łyżeczką nakładamy marmoladę. Zawijamy w sposób pokazany na filmie. Pozostawiamy na kolejnych kilka minut do wyrośnięcia.
-
Na rozgrzewamy smalec delikatnie kładziemy pączki i smażymy na złoty kolor. Po kilkunastu sekundach przekładamy na drugą stronę.
-
Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestygnięte pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Lukier
*Sok z 1 cytryny ucieramy z 100 gr cukru pudru do momentu aż powstanie jednolita masa, w której zamaczamy wierzch pączka