Logo uDolores.pl

Pączki domowe na karnawałowe obżarstwo

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Ilość : 13 pączków

Ponieważ za kilka dni tłusty czwartek postanowiłam podzielić się sprawdzonym przepisem na puszyste pączki.

Składniki

  • 45 dkg mąki
  • 2 dkg drożdży
  • 2 żółtka
  • 5 dkg masła
  • 1 szkl. mleka
  • 5 dkg cukru
  • Szczypta soli
  • 1 kg smalcu
  • Marmolada różana lub powidła śliwkowe
  • Zależnie od upodobań

Krok po Kroku

  1. Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, szczyptą cukru i około 15 dkg mąki. Powstały rozczyn pozostawić na jakieś 20 min.

  2. Rozczyn dodajemy do reszty mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy przez kilka minut (ja używam robota planetarnego). Dodajemy roztopione masło i nadal wyrabiamy jeszcze przez około 5 min.

  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przebijamy i wykładamy na stolnicę. Formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne kilka minut aż ponownie wyrośnie.

  4. Podniesione kulki spłaszczamy w ręku i łyżeczką nakładamy marmoladę. Zawijamy w sposób pokazany na filmie. Pozostawiamy na kolejnych kilka minut do wyrośnięcia.

  5. Na rozgrzewamy smalec delikatnie kładziemy pączki i smażymy na złoty kolor. Po kilkunastu sekundach przekładamy na drugą stronę.

  6. Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestygnięte pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Lukier

*Sok z 1 cytryny ucieramy z 100 gr cukru pudru do momentu aż powstanie jednolita masa, w której zamaczamy wierzch pączka