Logo uDolores.pl

Ogórki po meksykańsku

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Sezon ogórkowy w pełni, tak więc dziś proponuję ogórki meksykańskie, czyli coś dla miłośników pikantnych przetworów z dużą ilością czosnku.

Składniki

  • 2 1/2 kg. ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10 %
  • 1/2 kg cukru
  • 2 główki czosnku
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki chili

Krok po Kroku

  1. Ogórki (nie obieramy) myjemy, kroimy na 1-centymetrowe kawałki. Obrany czosnek kroimy w plasterki. Całość posolić i odstawić na około 6 godz. Powstały sok wylać.

  2. Pozostałe składniki zagotować. Gorącą zalewę dodać do ogórków z czosnkiem i pozostawić na 12 godzin.

  3. Włożyć do słoików **NIE GOTOWAĆ!