Ogórki po meksykańsku
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Sezon ogórkowy w pełni, tak więc dziś proponuję ogórki meksykańskie, czyli coś dla miłośników pikantnych przetworów z dużą ilością czosnku.
Składniki
- 2 1/2 kg. ogórków
- 4 łyżki soli
- 1 i 1/2 szklanki octu 10 %
- 1/2 kg cukru
- 2 główki czosnku
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżki chili
Krok po Kroku
-
Ogórki (nie obieramy) myjemy, kroimy na 1-centymetrowe kawałki. Obrany czosnek kroimy w plasterki. Całość posolić i odstawić na około 6 godz. Powstały sok wylać.
-
Pozostałe składniki zagotować. Gorącą zalewę dodać do ogórków z czosnkiem i pozostawić na 12 godzin.
-
Włożyć do słoików **NIE GOTOWAĆ!