Logo uDolores.pl

Ogórki kanapkowe

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Czas przygotowania : 30 min.

Sezon ogórkowy w pełni, dlatego już na początku tego wspaniałego okresu chcę zaproponować wam przepis na wyśmienite ogórki. Do ich przygotowania wykorzystuje duże ogórki, które kroję wzdłuż na plastry. Polecam gorąco ten przepis, ponieważ u mnie został okrzyknięty jako “The Best”!

Składniki

  • 2 kg dużych ogórków
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 cebule

Składniki na 1 słoik

  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 kwiat kopru

Składniki na zalewę

  • 1 litr wody
  • 1,5 szklanki octu 10 %
  • 2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka soli

Krok po Kroku

  1. Ogórki kroimy w plastry (ja kroję ogórki wzdłuż) tak aby jeden plasterek wystarczył na całą kanapkę. Marchewkę ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w plastry.

  2. Do każdego słoika dodajemy zioła, koper, marchewkę i cebulę. Na koniec dajemy pokrojone ogórki.

  3. Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i jeszcze gorącą wlewamy do słoików. Zakręcamy i pozostawiamy na około dobę. Następnego dnia pasteryzujemy przez około 3 min od momentu kiedy woda w garnku zagotuje się.