Ogórki kanapkowe
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Sezon ogórkowy w pełni, dlatego już na początku tego wspaniałego okresu chcę zaproponować wam przepis na wyśmienite ogórki. Do ich przygotowania wykorzystuje duże ogórki, które kroję wzdłuż na plastry. Polecam gorąco ten przepis, ponieważ u mnie został okrzyknięty jako “The Best”!
Składniki
- 2 kg dużych ogórków
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 cebule
Składniki na 1 słoik
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 duży liść laurowy
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 kwiat kopru
Składniki na zalewę
- 1 litr wody
- 1,5 szklanki octu 10 %
- 2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka soli
Krok po Kroku
-
Ogórki kroimy w plastry (ja kroję ogórki wzdłuż) tak aby jeden plasterek wystarczył na całą kanapkę. Marchewkę ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w plastry.
-
Do każdego słoika dodajemy zioła, koper, marchewkę i cebulę. Na koniec dajemy pokrojone ogórki.
-
Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i jeszcze gorącą wlewamy do słoików. Zakręcamy i pozostawiamy na około dobę. Następnego dnia pasteryzujemy przez około 3 min od momentu kiedy woda w garnku zagotuje się.