Logo uDolores.pl

Niesamowity torcik naleśnikowy z masą z kaszy manny i sera

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dzień Chłopaka jakoś należało uczcić! Jak już pewnie wiecie, w moim domu również i pies jest tej płci, tak więc nie ma mowy abym udała, że nie pamiętam o tym święcie. Ponieważ chciałam, aby była to niespodzianka, musiałam się ekspresowo uwinąć z niespodzianką, zanim panowie otworzyli oczęta. Usmażyłam mega proste placki, do tego dodałam puszystą masę i uwieńczeniem to polewą czekoladową i orzeszkami w karmelu.

Ciasto

  • 3 jajka

  • 4 łyżki mąki

  • 1 pełna łyżka kakao

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 płaskie łyżki cukru

  • 1/2 szkl. mleka

  • 1 łyżka roztopionego masła

Masa

  • 1/2 litra mleka

  • 5 łyżek kaszy manny

  • 3 łyżki miodu

  • 1.2 kg sera z wiaderka

  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Polewa

  • 1/2 szkl. śmietany 30 %

  • 2 łyżki kakao

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka masła

  • Opcjonalnie - 3/4 szklanki orzeszków ziemnych bez soli i 2 łyżki miodu.

  1. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając wlewamy mleko i rozpuszczone masło.

  2. Patelnie delikatnie smarujemy masłem i smażymy naleśniki (mi wyszło 6 szt. o średnicy 17 cm).

  3. Gotujemy mannę z 3 łyżkami miodu, zakrywamy folią streczową i pozostawiamy do czasu, aż wystygnie.

  4. Kaszę delikatnie miksujemy. Dodajemy ser i cukier puder.

  5. Wszystkie składniki na polewę gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu, aż otrzymamy odpowiednią konsystencję.

  6. Opcjonalnie - orzeszki prażymy na suchej patelni i dodajemy dwie łyżki miodu. Orzeszki w karmelu użyjemy jako ozdobę na górę tortu.

  7. Naleśniki przekładamy masą, dekorujemy polewą i na wierzch wykładamy orzeszki.