Niesamowity torcik naleśnikowy z masą z kaszy manny i sera
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dzień Chłopaka jakoś należało uczcić! Jak już pewnie wiecie, w moim domu również i pies jest tej płci, tak więc nie ma mowy abym udała, że nie pamiętam o tym święcie. Ponieważ chciałam, aby była to niespodzianka, musiałam się ekspresowo uwinąć z niespodzianką, zanim panowie otworzyli oczęta. Usmażyłam mega proste placki, do tego dodałam puszystą masę i uwieńczeniem to polewą czekoladową i orzeszkami w karmelu.
Ciasto
-
3 jajka
-
4 łyżki mąki
-
1 pełna łyżka kakao
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
3 płaskie łyżki cukru
-
1/2 szkl. mleka
-
1 łyżka roztopionego masła
Masa
-
1/2 litra mleka
-
5 łyżek kaszy manny
-
3 łyżki miodu
-
1.2 kg sera z wiaderka
-
1 czubata łyżka cukru pudru
Polewa
-
1/2 szkl. śmietany 30 %
-
2 łyżki kakao
-
3 łyżki cukru
-
1 łyżka masła
-
Opcjonalnie - 3/4 szklanki orzeszków ziemnych bez soli i 2 łyżki miodu.
-
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając wlewamy mleko i rozpuszczone masło.
-
Patelnie delikatnie smarujemy masłem i smażymy naleśniki (mi wyszło 6 szt. o średnicy 17 cm).
-
Gotujemy mannę z 3 łyżkami miodu, zakrywamy folią streczową i pozostawiamy do czasu, aż wystygnie.
-
Kaszę delikatnie miksujemy. Dodajemy ser i cukier puder.
-
Wszystkie składniki na polewę gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu, aż otrzymamy odpowiednią konsystencję.
-
Opcjonalnie - orzeszki prażymy na suchej patelni i dodajemy dwie łyżki miodu. Orzeszki w karmelu użyjemy jako ozdobę na górę tortu.
-
Naleśniki przekładamy masą, dekorujemy polewą i na wierzch wykładamy orzeszki.