Logo uDolores.pl

Nalewka z jeżyn P. Stasia

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Nie wiem czy już wspominałam, ale jestem szczęśliwą posiadaczką 3 arowej działki ogrodowej na której mam sporo nasadzeń. W tym roku bardzo obficie obrodziły jeżyny, dlatego postanowiłam zrobić z nich nalewkę. Należy się wam wyjaśnienie, mianowicie tajemniczą recepturę na ten boski trunek kilka lat temu otrzymałam od mojego sąsiada. Jest on szczęśliwym posiadaczem działki już od ponad 50 lat i moim zdaniem jest niesamowitym ekspertem w dziedzinie wyrobu nalewek. W tym momencie pragnę podziękować P. Stasiowi za przekazana mi wiedzę. Wszystkie nalewki potrzebują czasu, dlatego zainteresowani musza uzbroić się w cierpliwość ponieważ cytując słowa P. Stasia “im dłużej stoi tym lepiej smakuje”.

Składniki

  • Jeżyny
  • 70% alkoholu
  • Cukier

Krok po Kroku

  1. Oczyszczone owoce umieszczamy w słoju i zalewamy alkoholem do momentu, aż wszystkie będą zakryte ( kolejna ważna informacja to to że owoce możemy dosypywać do słoja ale za każdym razem musimy dolewać również alkohol tak aby wszystkie owoce były przykryte).

  2. Po upływie wymaganego czasu, odcedzamy owoce (najlepiej użyć do tego celu gazę) i na każdy litr uzyskanego płynu dodajemy 1/2 kg cukru. Odstawiamy do czasu aż rozpuści się cukier ( pamiętajmy o tym aby co kilka dni mieszać całość ). U mnie trwa to około 1 miesiąca.

  3. Po upływie wymaganego czasu, odcedzamy owoce (najlepiej użyć do tego celu gazę) i na każdy litr uzyskanego płynu dodajemy do odcedzonych owoców 1/2 kg. cukru. Odstawiamy do czasu, aż rozpuści się cukier (pamiętajmy o tym aby co kilka dni mieszać całość ).U mnie trwa to około 1 miesiąca.

  4. Po tym czasie ponownie przecedzamy i przelewamy ten jakże boski napój do butelek (jeśli na dnie butelek powstanie osad należy ją jeszcze raz delikatnie przecedzić) i czekamy, aż nadarzy się okazja, aby w miłym towarzystwie można było delektować się jego smakiem.