Logo uDolores.pl

Naleśniki ziemniaczane – smaczny obiad

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Jakiś czas temu natknęłam się na naleśniki ziemniaczane i postanowiłam je zrobić. Szału nie było, ponieważ przypominały duże placki. Przyznam, że marzyłam o czymś w rodzaju naleśnika tak jak zresztą obiecywała nazwa. Niestety, rozczarowałam się dość mocno, a do tego po wykończeniu całości jak na mój gust były zbyt tłuste. Postanowiłam popracować trochę nad całością i dziś udało mi się stworzyć, moim zdaniem, idealne placki. Nie jestem w stanie podać idealnych proporcji składników, ponieważ ilość należna jest od odmiany ziemniaków jak i od jakości mięsa oraz gatunku żółtego sera.

Składniki na Naleśniki

  • 70 dkg ziemniaków
  • Jedna duża cebula
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • Sól, pieprz

Krok po Kroku

  1. Ziemniaki i cebulę obieramy i miksujemy na jednolitą gładką masę.

  2. Resztę składników dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 15 minut.

  3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i wylewamy masę tak cienko na ile pozwala ciasto i smażymy naleśniki.

Składniki na farsz

  • 2 udka ugotowane w rosole
  • 60 dkg żeberek (duszonych w przyprawach i cebuli)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 10-15 dkg sera żółtego
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy

Krok po Kroku

  1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Mięso oddzielamy od kości, mielimy i dodajemy do usmażonej cebuli. Całość mieszamy i doprawiamy.

  2. Ostudzone mięso łączymy ze startym na drobnej tarce serem.

  3. Na każdego naleśnika nakładamy przygotowany farsz i składamy według uznania (Ja składam na dwa). Następnie każdego z nich smażymy na oleju albo układamy w naczyniu żaroodpornym. Naleśniki posypujemy serem i zapiekamy przez kilka minut.