Naleśniki ziemniaczane – smaczny obiad
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Jakiś czas temu natknęłam się na naleśniki ziemniaczane i postanowiłam je zrobić. Szału nie było, ponieważ przypominały duże placki. Przyznam, że marzyłam o czymś w rodzaju naleśnika tak jak zresztą obiecywała nazwa. Niestety, rozczarowałam się dość mocno, a do tego po wykończeniu całości jak na mój gust były zbyt tłuste. Postanowiłam popracować trochę nad całością i dziś udało mi się stworzyć, moim zdaniem, idealne placki. Nie jestem w stanie podać idealnych proporcji składników, ponieważ ilość należna jest od odmiany ziemniaków jak i od jakości mięsa oraz gatunku żółtego sera.
Składniki na Naleśniki
- 70 dkg ziemniaków
- Jedna duża cebula
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- Sól, pieprz
Krok po Kroku
-
Ziemniaki i cebulę obieramy i miksujemy na jednolitą gładką masę.
-
Resztę składników dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 15 minut.
-
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i wylewamy masę tak cienko na ile pozwala ciasto i smażymy naleśniki.
Składniki na farsz
- 2 udka ugotowane w rosole
- 60 dkg żeberek (duszonych w przyprawach i cebuli)
- 1 średniej wielkości cebula
- 10-15 dkg sera żółtego
- Sól, pieprz, pieprz ziołowy
Krok po Kroku
-
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Mięso oddzielamy od kości, mielimy i dodajemy do usmażonej cebuli. Całość mieszamy i doprawiamy.
-
Ostudzone mięso łączymy ze startym na drobnej tarce serem.
-
Na każdego naleśnika nakładamy przygotowany farsz i składamy według uznania (Ja składam na dwa). Następnie każdego z nich smażymy na oleju albo układamy w naczyniu żaroodpornym. Naleśniki posypujemy serem i zapiekamy przez kilka minut.