Naleśniki z gyrosem
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Ponieważ tradycyjne krokiety już się nam przejadły, postanowiłam zrobić je w inny sposób. Muszę przyznać, że trafiłam z pomysłem idealnie. Rodzina była zachwycona i najedzona, a co najważniejsze stwierdzili, że w takiej formie powinny na stałe zostać wpisane do naszego menu.
Składniki na naleśniki
-
0,5 litra mleka
-
0,5 litra wody
-
0,5 kg mąki
-
1 jajko
-
2 łyżki oleju
-
1 płaska łyżeczka soli
-
olej do smarowania patelni
Składniki na farsz
-
1 kg mięsa (u mnie mięso z podudzi z kurczaka)
-
1 przyprawa gyros (ja używam własnych mieszanek)
-
1 średniej wielkości cebula
-
50 ml oleju do smażenia mięsa
Dodatki
Pomidor, ogórek kanapkowy lub kiszony, kilka liści kapusty pekińskiej, cebula pokrojona w cieniutkie talarki, ser mozzarella, ulubiony sos (u mnie sos chilli).
Krok po kroku
-
Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe które pozostawiamy na około 30 min. Mięso kroimy w paski około 0,5cm, posypujemy przyprawą i pozostawiamy na około 2 godziny.
-
Patelnię za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy olejem i smażymy cienkie naleśniki. Mięso smażymy na patelni. Po kilku minutach dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy do momentu, aż cebula zrobi się rumiana. Podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Po około 5 minutach ściągamy pokrywkę i odparowujemy mięso.
-
Naleśnika nacinamy w jednym miejscu od brzegu do środka placka, dzieląc go na 4 części. Na pierwszą nakładamy starty ser, na następną mięso polane sosem, kolejną kapustę pomidor, cebulę, posypujemy serem, na ostatnią część kładziemy plasterki ogórka i również posypujemy serem.
-
Naleśnika składamy na cztery części i smażymy na suchej patelni (na najmniejszym ogniu) pod przykryciem przez około 5 min. Odkrywamy i zapiekamy z obu stron na złoto.