Logo uDolores.pl

Naleśniki z gyrosem

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Ponieważ tradycyjne krokiety już się nam przejadły, postanowiłam zrobić je w inny sposób. Muszę przyznać, że trafiłam z pomysłem idealnie. Rodzina była zachwycona i najedzona, a co najważniejsze stwierdzili, że w takiej formie powinny na stałe zostać wpisane do naszego menu.

Składniki na naleśniki

  • 0,5 litra mleka

  • 0,5 litra wody

  • 0,5 kg mąki

  • 1 jajko

  • 2 łyżki oleju

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • olej do smarowania patelni

Składniki na farsz

  • 1 kg mięsa (u mnie mięso z podudzi z kurczaka)

  • 1 przyprawa gyros (ja używam własnych mieszanek)

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 50 ml oleju do smażenia mięsa

Dodatki

Pomidor, ogórek kanapkowy lub kiszony, kilka liści kapusty pekińskiej, cebula pokrojona w cieniutkie talarki, ser mozzarella, ulubiony sos (u mnie sos chilli).

Krok po kroku

  1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe które pozostawiamy na około 30 min. Mięso kroimy w paski około 0,5cm, posypujemy przyprawą i pozostawiamy na około 2 godziny.

  2. Patelnię za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy olejem i smażymy cienkie naleśniki. Mięso smażymy na patelni. Po kilku minutach dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy do momentu, aż cebula zrobi się rumiana. Podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Po około 5 minutach ściągamy pokrywkę i odparowujemy mięso.

  3. Naleśnika nacinamy w jednym miejscu od brzegu do środka placka, dzieląc go na 4 części. Na pierwszą nakładamy starty ser, na następną mięso polane sosem, kolejną kapustę pomidor, cebulę, posypujemy serem, na ostatnią część kładziemy plasterki ogórka i również posypujemy serem.

  4. Naleśnika składamy na cztery części i smażymy na suchej patelni (na najmniejszym ogniu) pod przykryciem przez około 5 min. Odkrywamy i zapiekamy z obu stron na złoto.