Mus malinowo-bananowy
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Gotowe w : 2 godziny
Musy malinowe i galaretki wszyscy już znamy, więc dziś chce Wam zaproponować smakową petardę “dżem malinowo-bananowy”. Idealny dodatek do naleśników oraz ciast. Jeśli zdarzy się tak, że wyjecie wszystkie zapasy, to można go wykonać również z mrożonych malin.
Składniki
- 1 kg. malin
- 40 dkg. cukru (ilość cukru może ulec zmianie w zależności od tego jak bardzo dojrzałe mamy maliny i banany)
- 1 kg. obranych bananów
Krok po Kroku
-
Oczyszczone maliny zasypujemy cukrem i pozostawiamy na przynajmniej godzinę (ja wkładam na noc do lodówki) .
-
Maliny przekładamy do garnka i dusimy do momenty aż się rozpadną. Następnie przecieramy tak, aby pozbyć się pestek.
-
Banany obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do malin i dusimy przez około 30 min.
-
Całość blendujemy i w razie potrzeby dodajemy cukier.
-
Całość przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez około 10 min.