Logo uDolores.pl

Mus malinowo-bananowy

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 2 godziny

Musy malinowe i galaretki wszyscy już znamy, więc dziś chce Wam zaproponować smakową petardę “dżem malinowo-bananowy”. Idealny dodatek do naleśników oraz ciast. Jeśli zdarzy się tak, że wyjecie wszystkie zapasy, to można go wykonać również z mrożonych malin.

Składniki

  • 1 kg. malin
  • 40 dkg. cukru (ilość cukru może ulec zmianie w zależności od tego jak bardzo dojrzałe mamy maliny i banany)
  • 1 kg. obranych bananów

Krok po Kroku

  1. Oczyszczone maliny zasypujemy cukrem i pozostawiamy na przynajmniej godzinę (ja wkładam na noc do lodówki) .

  2. Maliny przekładamy do garnka i dusimy do momenty aż się rozpadną. Następnie przecieramy tak, aby pozbyć się pestek.

  3. Banany obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do malin i dusimy przez około 30 min.

  4. Całość blendujemy i w razie potrzeby dodajemy cukier.

  5. Całość przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez około 10 min.