Logo uDolores.pl

Młoda Kapusta

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 40 min.

W sklepach można już kupić młodą kapustę, więc dziś postanowiłam zaproponować Wam przepis, którym podzieliła się ze mną przed laty moja teściowa. Oczywiście delikatnie zmodyfikowałam go i powstała moja wersja. Kapusta idealnie pasuje do pieczonego mięsa np. kurczaka, królika jak również idealnie dogaduje się na talerzu z tradycyjnym schabowym. Przyznam się, że zazwyczaj robię ją z dwóch główek w obawie, że komuś może zabraknąć.

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 1 puszka pomidorów pelati (w sezonie używam świeżych)
  • 1 duża śmietana 18% do zup i sosów
  • 1 pęczek koperku
  • Olej
  • Sól

Krok po Kroku

  1. Kapustę szatkujemy, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu przez kilka minut. Kapustę odcedzamy, a wodę pozostawiamy do podlewania cebuli.

  2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor, dodajemy pomidory i dusimy przez kilka minut podlewając wodą, która pozostała po ugotowaniu kapusty.

  3. Następnie hartujemy śmietanę (do śmietany dodajemy gorący sos), wlewamy do pomidorów z cebulą i doprowadzamy do wrzenia.

  4. Powstały sos łączymy z kapusta, dusimy na małym ogniu przez kilka minut, dodajemy pokrojony koperek i doprawiamy do smaku.