Młoda Kapusta
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
W sklepach można już kupić młodą kapustę, więc dziś postanowiłam zaproponować Wam przepis, którym podzieliła się ze mną przed laty moja teściowa. Oczywiście delikatnie zmodyfikowałam go i powstała moja wersja. Kapusta idealnie pasuje do pieczonego mięsa np. kurczaka, królika jak również idealnie dogaduje się na talerzu z tradycyjnym schabowym. Przyznam się, że zazwyczaj robię ją z dwóch główek w obawie, że komuś może zabraknąć.
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 3 średniej wielkości cebule
- 1 puszka pomidorów pelati (w sezonie używam świeżych)
- 1 duża śmietana 18% do zup i sosów
- 1 pęczek koperku
- Olej
- Sól
Krok po Kroku
-
Kapustę szatkujemy, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu przez kilka minut. Kapustę odcedzamy, a wodę pozostawiamy do podlewania cebuli.
-
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor, dodajemy pomidory i dusimy przez kilka minut podlewając wodą, która pozostała po ugotowaniu kapusty.
-
Następnie hartujemy śmietanę (do śmietany dodajemy gorący sos), wlewamy do pomidorów z cebulą i doprowadzamy do wrzenia.
-
Powstały sos łączymy z kapusta, dusimy na małym ogniu przez kilka minut, dodajemy pokrojony koperek i doprawiamy do smaku.