Logo uDolores.pl

Mini szaszłyki z wątróbki

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 50 min.

Klasyczne szaszłyki są pyszne, ale dlaczego nie zrobić czegoś nowego? Uznałam, że czas no coś zaskakująco innego tak więc kupiłam drobiowe wątróbki, szynkę parmeńską i powstały takie oto mini szaszłyczki. Okazały się rewelacyjne, a nikt z gości nie miał pojęcia czego może się spodziewać w środku. Dopiero po pierwszym kęsie było widać ogromne zaskoczenie, a po chwili, zachwyt.

Składniki

  • 10 wątróbek z kurczaka
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej (można je zastąpić surowym wędzonym boczkiem)
  • 1 winne jabłko
  • 1 średniej wielkości cebula

Krok po Kroku

  1. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy. Cebule i jabłko kroimy w cienkie plasterki.

  2. Na brzeg szynki parmeńskiej układamy plasterek cebuli, a na nią jeden kawałek wątróbki. Przykrywamy plasterkiem jabłka, zawijamy całość w rulon i spajamy wykałaczką.

  3. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min .