Mini szaszłyki z wątróbki
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Gotowe w : 50 min.
Klasyczne szaszłyki są pyszne, ale dlaczego nie zrobić czegoś nowego? Uznałam, że czas no coś zaskakująco innego tak więc kupiłam drobiowe wątróbki, szynkę parmeńską i powstały takie oto mini szaszłyczki. Okazały się rewelacyjne, a nikt z gości nie miał pojęcia czego może się spodziewać w środku. Dopiero po pierwszym kęsie było widać ogromne zaskoczenie, a po chwili, zachwyt.
Składniki
- 10 wątróbek z kurczaka
- 10 plasterków szynki parmeńskiej (można je zastąpić surowym wędzonym boczkiem)
- 1 winne jabłko
- 1 średniej wielkości cebula
Krok po Kroku
-
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy. Cebule i jabłko kroimy w cienkie plasterki.
-
Na brzeg szynki parmeńskiej układamy plasterek cebuli, a na nią jeden kawałek wątróbki. Przykrywamy plasterkiem jabłka, zawijamy całość w rulon i spajamy wykałaczką.
-
Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min .