Meksykańskie pierożki
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Wczoraj na obiad zrobiłam zwykłe, najzwyklejsze kotlety z karkówki, ale zostało mi około 30 dkg. mięsa. Dlatego postanowiłam je dziś wykorzystać. Problem polegał na tym, że zostały mi również ziemniaki z obiadu, więc postanowiłam, że zrobię danie które nazwałam "meksykańskie pierożki ". Mam nadzieję że Wam też będą smakowały i pochłoniecie je ze smakiem.
Składniki na ciasto
- 350 gr. mąki
- 20 gr. drożdży
- 200 gr. ziemniaków puree
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na farsz
- 30 dkg. mielonej karkówki
- 1 średniej wielkości cebula
- 50 ml oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka pomidorów pelatti
- Jedna upieczona czerwona papryka
Krok po kroku
-
Wszystkie składniki na ciasto łączymy wyrabiamy (u mnie robot planetarny) i pozostawiamy na około 30 min do wyrośnięcia.
-
Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez około 15 min. w 200 stopniach. Wyciągamy paprykę z piekarnika i pozostawiamy szczelnie zamkniętą do wystudzenia.
-
Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojony czosnek i mielone mięso. Dodajemy pomidory, paprykę, kukurydzę i doprawiamy do smaku solą pieprzem, ostra papryką, chyli i oregano. Całość dusimy do momentu odparowania płynów.
-
Wystudzoną masę mięsną łączymy ze startym serem.
-
Ciasto zagniatamy kilkoma ruchami. Następnie wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki (ja wykorzystałam salaterkę). Nakładamy mięso i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, smarujemy letnim mlekiem, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez około 20 min.