Maślankowy chleb
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Gotowe w : 2 godziny
Dziś otworzyłam lodówkę i zobaczyłam zalegającą mi maślankę, tak więc dzisiejszym przepisem będzie chleb na maślance.
Składniki
- 270 ml maślanki
- 150 ml letniej wody
- 40g świeżych drożdży
- 200g mąki żytniej typ 2000
- 200g mąki pszennej typ 650
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 2 garści łuskanego słonecznika
- 100 gr mąki pszennej typ 1850
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki poza słonecznikiem łączę ze sobą (u mnie robot planetarny).
-
Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie wykładamy ją wyrobionym ciastem, posypujemy słonecznikiem i lekko dociskamy ręką. Pozostawiamy na 25 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
-
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 45-50 min.