Logo uDolores.pl

Maślankowy chleb

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 2 godziny

Dziś otworzyłam lodówkę i zobaczyłam zalegającą mi maślankę, tak więc dzisiejszym przepisem będzie chleb na maślance.

Składniki

  • 270 ml maślanki
  • 150 ml letniej wody
  • 40g świeżych drożdży
  • 200g mąki żytniej typ 2000
  • 200g mąki pszennej typ 650
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 garści łuskanego słonecznika
  • 100 gr mąki pszennej typ 1850

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki poza słonecznikiem łączę ze sobą (u mnie robot planetarny).

  2. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie wykładamy ją wyrobionym ciastem, posypujemy słonecznikiem i lekko dociskamy ręką. Pozostawiamy na 25 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 45-50 min.