Logo uDolores.pl

Maślane bułeczki z nadzieniem serowo-budyniowym

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Rozmiar blaszki: 32x22cm.

Kiedyś widziałam podobny przepis na jakimiś blogu kulinarnym i postanowiłam go odtworzyć. Oczywiście powstał on od początku do końca w mojej głowie, dlatego mogę szczerze powiedzieć, że jest to mój autorski przepis. Pierwsze bułeczki powstały z nadzieniem budyniowym i musem owocowym, natomiast kolejne na prośbę domowników z masą serowo-budyniową.

Składniki na ciasto

  • 45 dkg mąki pszennej
  • 6 dkg cukru
  • 2 dkg drożdży
  • 1 czubata łyżka mleka w proszku
  • 4 dkg roztopionego masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka

Składniki na nadzienie

  • 25 dkg sera w kostce
  • 3-5 łyżek cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 jajka

Krok po Kroku

  1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez kilka minut (u mnie tradycyjnie robotę wykonał robot planetarny). Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na około 30 min).

  2. Ser rozdrabniamy widelcem i mieszamy z cukrem (ponieważ każdy z nas lubi mniej lub bardziej słodkie nadzienie, dlatego na tym etapie proponuje spróbować i w razie potrzeby dosłodzić) , następnie dodajemy żółtka i budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

  3. Ciasto dzielimy na 14 kawałków ( ilość jest uzależniona od tego jakiej blaszki użyjecie) z których tworzymy kulki, każdą wałkujemy na grubość około 3mm. Na środek formy układamy masę serową i sklejamy tak samo jak pieroga. Układamy je grzebieniem do góry i łączymy dwa rogi z czego powstaje nam coś na kształt wałeczka który układamy częścią zlepioną do dołu. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi kulkami. Układamy na blaszce w odstępach około 0,5 cm. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 do 30 min.

*Przestudzone bułki można posypać cukrem pudrem jak również można je polukrować.