Maślane bułeczki z nadzieniem serowo-budyniowym
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Kiedyś widziałam podobny przepis na jakimiś blogu kulinarnym i postanowiłam go odtworzyć. Oczywiście powstał on od początku do końca w mojej głowie, dlatego mogę szczerze powiedzieć, że jest to mój autorski przepis. Pierwsze bułeczki powstały z nadzieniem budyniowym i musem owocowym, natomiast kolejne na prośbę domowników z masą serowo-budyniową.
Składniki na ciasto
- 45 dkg mąki pszennej
- 6 dkg cukru
- 2 dkg drożdży
- 1 czubata łyżka mleka w proszku
- 4 dkg roztopionego masła
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
Składniki na nadzienie
- 25 dkg sera w kostce
- 3-5 łyżek cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 jajka
Krok po Kroku
-
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez kilka minut (u mnie tradycyjnie robotę wykonał robot planetarny). Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na około 30 min).
-
Ser rozdrabniamy widelcem i mieszamy z cukrem (ponieważ każdy z nas lubi mniej lub bardziej słodkie nadzienie, dlatego na tym etapie proponuje spróbować i w razie potrzeby dosłodzić) , następnie dodajemy żółtka i budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
-
Ciasto dzielimy na 14 kawałków ( ilość jest uzależniona od tego jakiej blaszki użyjecie) z których tworzymy kulki, każdą wałkujemy na grubość około 3mm. Na środek formy układamy masę serową i sklejamy tak samo jak pieroga. Układamy je grzebieniem do góry i łączymy dwa rogi z czego powstaje nam coś na kształt wałeczka który układamy częścią zlepioną do dołu. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi kulkami. Układamy na blaszce w odstępach około 0,5 cm. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 do 30 min.
*Przestudzone bułki można posypać cukrem pudrem jak również można je polukrować.