Logo uDolores.pl

Marynowana papryka

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Paprykę można jeść surową, duszną jak i pieczoną, ale dziś chcę zaproponować wam moją wersję papryki marynowanej. Jest ona niesamowicie pyszna i chrupiąca. Ilekroć serwuje ją gościom mam ogromną satysfakcję, że wszystkim smakuje. Ilość papryki jest podana w zaokrągleniu, ponieważ zawsze odcinam sporą część obok ogonka i dolnej części papryki tak, aby kawałki ułożyły się lepiej w słoiku. Żeby nie wyrzucać odciętych elementów, kroję je w kostkę i dodaje do cukinii, którą przygotowuję na zimowe leczo.

Składniki

  • Około 2 kg mięsistej czerwonej papryki

Składniki na zalewę

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka oleju

Krok po Kroku

  1. Paprykę myjemy usuwamy gniazda nasienne wraz z białą błonką. Kroimy w 3 cm kawałki i wkładamy do słoików.

  2. Z wody, octu, cukru i soli przygotowujemy zalewę i wrzącą zalewamy słoiki. Do każdego słoika dodajemy łyżkę oleju.

  3. Zakręcamy słoiki, wkładamy do garnka i od momenty kiedy woda zacznie wrzeć pasteryzujemy słoiki około 7-8 min.