Marynowana papryka
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Paprykę można jeść surową, duszną jak i pieczoną, ale dziś chcę zaproponować wam moją wersję papryki marynowanej. Jest ona niesamowicie pyszna i chrupiąca. Ilekroć serwuje ją gościom mam ogromną satysfakcję, że wszystkim smakuje. Ilość papryki jest podana w zaokrągleniu, ponieważ zawsze odcinam sporą część obok ogonka i dolnej części papryki tak, aby kawałki ułożyły się lepiej w słoiku. Żeby nie wyrzucać odciętych elementów, kroję je w kostkę i dodaje do cukinii, którą przygotowuję na zimowe leczo.
Składniki
- Około 2 kg mięsistej czerwonej papryki
Składniki na zalewę
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1/2 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 1 łyżka oleju
Krok po Kroku
-
Paprykę myjemy usuwamy gniazda nasienne wraz z białą błonką. Kroimy w 3 cm kawałki i wkładamy do słoików.
-
Z wody, octu, cukru i soli przygotowujemy zalewę i wrzącą zalewamy słoiki. Do każdego słoika dodajemy łyżkę oleju.
-
Zakręcamy słoiki, wkładamy do garnka i od momenty kiedy woda zacznie wrzeć pasteryzujemy słoiki około 7-8 min.