Marmolada marchewkowo-cytrusowa
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
W dzieciństwie marmoladę marchewkową jadałam w ze smakiem ale nie miałam pojęcia z czego ona powstała. Po wielu latach wspomniałam o niej swojej mamie, a jej udało się odszukać przepis napisany na starej maszynie do pisania. Następnego dnia zabrałam się do pracy i powstała gładka, cytrusowa marmolada. Dodam tylko że można robić ją o każdej porze roku, ponieważ składniki na nią są zawsze dostępne w warzywniaku.
Składniki
- 1/2kg marchewki
- 25 dkg. cukru
- 3-4 cytryny
- 1 szkl. wody
Krok po Kroku
-
Marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody do czasu, aż zmięknie. Odlewamy nadmiar płynu.
-
Zagotowujemy szklankę wody z cukrem.
-
Cytryny myjemy w bardzo ciepłej wodzie, przygotowujemy roztwór z sody oczyszczonej i wody i myjemy w nim owoce jeszcze raz. Ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach (tylko wierzchnią żółtą warstwę, ponieważ biała część jest gorzka).
-
Do odcedzonej marchewki dodajemy syrop razem ze startą skórką i dusimy przez kilka minut.
-
Przestudzoną marchewkę blendujemy (wysoka temperatura tępi ostrze blendera) i dodajemy sok z cytryn (radzę dodać ilość według własnych preferencji; nie zawsze potrzebna jest taka ilość jak w przepisie) Ponownie zagotowujemy marmoladę na małym ogniu aby zredukować ewentualny nadmiar płynu.
-
Marmoladę przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez kilka minut.