Logo uDolores.pl

Markizy z masą z mleka w proszku

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w: 2 godziny

Przeglądając zeszyty z przepisami natknęłam się na przepis na orzeszki. Do dziś pamiętam ich smak, ale niestety nie posiadam formy do odtworzenia ich. Mimo tego uznałam, że muszę je zrobić ponownie i oczywiście podzielić się z wami! Ponieważ liczy się smak, a nie kształt, więc postanowiłam upiec je w kształcie ciasteczek przełożonych masą. Efekt końcowy był imponujący! Kruche markizy z mleczną masą polane czekoladą pozwoliły mi przenieść się do czasów mojego dzieciństwa.

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • 2 żółtka
  • 25 dkg masła
  • 3 pełne łyżki śmietany (w razie potrzeby należy dodać jeszcze jedną łyżkę)
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 paczki budyniu z cukrem
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na mase

  • 25 dkg mleka w proszku
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 szkl wody
  • 20 dkg masła

Składniki na polewę

  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany 30 %

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę i ostawiamy do lodówki na 30 min.

  2. Ciasto wałkujemy dość cienko na około 3 mm. grubości i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 12 min. na złoty kolor.

  3. Masło z cukrem rozpuszczamy, dodajemy mleko i wodę i intensywnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy (w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody).

  4. Smarujemy ciastko ciepłą masą i przykrywamy drugim.

  5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietany i dekorujemy markizy.