Markizy z masą z mleka w proszku
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Przeglądając zeszyty z przepisami natknęłam się na przepis na orzeszki. Do dziś pamiętam ich smak, ale niestety nie posiadam formy do odtworzenia ich. Mimo tego uznałam, że muszę je zrobić ponownie i oczywiście podzielić się z wami! Ponieważ liczy się smak, a nie kształt, więc postanowiłam upiec je w kształcie ciasteczek przełożonych masą. Efekt końcowy był imponujący! Kruche markizy z mleczną masą polane czekoladą pozwoliły mi przenieść się do czasów mojego dzieciństwa.
Składniki na ciasto
- 1/2 kg mąki
- 2 żółtka
- 25 dkg masła
- 3 pełne łyżki śmietany (w razie potrzeby należy dodać jeszcze jedną łyżkę)
- 4 łyżki cukru
- 1/2 paczki budyniu z cukrem
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na mase
- 25 dkg mleka w proszku
- 3/4 szkl cukru
- 1/2 szkl wody
- 20 dkg masła
Składniki na polewę
- Tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany 30 %
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę i ostawiamy do lodówki na 30 min.
-
Ciasto wałkujemy dość cienko na około 3 mm. grubości i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 12 min. na złoty kolor.
-
Masło z cukrem rozpuszczamy, dodajemy mleko i wodę i intensywnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy (w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody).
-
Smarujemy ciastko ciepłą masą i przykrywamy drugim.
-
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietany i dekorujemy markizy.