Makowiec
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Przepis na makowiec otrzymałam kilkanaście lat temu i do dziś w okresie świątecznym do niego wracam. Ponieważ wykorzystuje do niego masę makową w puszce, przygotowanie ciasta zajmuje niewiele czasu. Pewnie wiele osób powie, że lepiej zrobić masę samemu, ale ja uważam, że ta z puszki jest odpowiednia pod warunkiem, że w jej składzie wiodącym składnikiem jest mak.
Składniki na ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
Krok po Kroku
- Wszystkie składniki połączyć w całość (będzie dość rzadkie) i wstawić do lodówki na 30 minut.
Składniki na masę
- 1 kg gotowej masy makowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka kaszy manny
- 2 garści żurawiny ciętej (można pominąć)
- 2 garści orzechów włoskich (można pominąć)
-
Cukier, masło i żółtka ucieramy na gładką masę. Dodajemy masę makową, starte na grubych oczkach jabłka, kaszę mannę oraz opcjonalnie bakalie i żurawinę.
-
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową.
-
Ciasto wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia a na nie delikatnie wykładamy masę makową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez 60 minut.