Logo uDolores.pl

Makowiec

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 2 godziny
Wielkość blaszki : 34X24 cm.

Przepis na makowiec otrzymałam kilkanaście lat temu i do dziś w okresie świątecznym do niego wracam. Ponieważ wykorzystuje do niego masę makową w puszce, przygotowanie ciasta zajmuje niewiele czasu. Pewnie wiele osób powie, że lepiej zrobić masę samemu, ale ja uważam, że ta z puszki jest odpowiednia pod warunkiem, że w jej składzie wiodącym składnikiem jest mak.

Składniki na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki połączyć w całość (będzie dość rzadkie) i wstawić do lodówki na 30 minut.

Składniki na masę

  • 1 kg gotowej masy makowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 6 jajek
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 garści żurawiny ciętej (można pominąć)
  • 2 garści orzechów włoskich (można pominąć)
  1. Cukier, masło i żółtka ucieramy na gładką masę. Dodajemy masę makową, starte na grubych oczkach jabłka, kaszę mannę oraz opcjonalnie bakalie i żurawinę.

  2. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową.

  3. Ciasto wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia a na nie delikatnie wykładamy masę makową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez 60 minut.