Logo uDolores.pl

Makaron ze szpinakiem i boczkiem

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dziś postanowiłam podzielić się przepisem na makaron ze szpinakiem. Przepis banalnie prosty i zarazem niesamowicie smaczny. Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na obiad!

Składniki

  • Paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku

  • 5-6 ząbków czosnku

  • 300 g wędzonego boczku

  • Może być inne mięso jak np. pierś z kurczaka

  • Kilka łyżek śmietany

  • Makaron tagliatelle

Krok po Kroku

  1. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Do smażącego się boczku dodajemy rozdrobniony czosnek (należy uważać, aby się nie przypalił, bo może to spowodować gorzki smak potrawy).

  2. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy zamrożony szpinak. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami znajdującymi się na opakowaniu.

  3. Jeżeli szpinak jest już rozmrożony, dodajemy sól i pieprz. Należy uważać z ilością soli, gdyż boczek jest już słony.

  4. Makaron odcedzamy. Do makaronu dodajemy masę szpinakową i śmietanę i wszystko razem mieszamy. Jeżeli danie nie jest wystarczająco słone, możemy dodać odrobinę soli.