Makaron ze szpinakiem i boczkiem
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dziś postanowiłam podzielić się przepisem na makaron ze szpinakiem. Przepis banalnie prosty i zarazem niesamowicie smaczny. Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na obiad!
Składniki
-
Paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
-
5-6 ząbków czosnku
-
300 g wędzonego boczku
-
Może być inne mięso jak np. pierś z kurczaka
-
Kilka łyżek śmietany
-
Makaron tagliatelle
Krok po Kroku
-
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Do smażącego się boczku dodajemy rozdrobniony czosnek (należy uważać, aby się nie przypalił, bo może to spowodować gorzki smak potrawy).
-
Zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy zamrożony szpinak. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami znajdującymi się na opakowaniu.
-
Jeżeli szpinak jest już rozmrożony, dodajemy sól i pieprz. Należy uważać z ilością soli, gdyż boczek jest już słony.
-
Makaron odcedzamy. Do makaronu dodajemy masę szpinakową i śmietanę i wszystko razem mieszamy. Jeżeli danie nie jest wystarczająco słone, możemy dodać odrobinę soli.