Logo uDolores.pl

Kurczak Curry – przepis autorski

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 2 godziny

Kolejny dzień a zatem kolejne wyzwanie! Na kuchennym blacie wylądowały dzisiaj podudzia z kurczaka więc po szybkiej namowie domowników, decyzja padła na kurczaka w curry. Oczywiście nie chodzi tu o prawdziwy sos curry, ponieważ nie miałam pasty i zastąpiłam ją przyprawą w proszku. Mimo małego oszustwa kurczak wyszedł fantastyczny.

Składniki

  • 1 kg podudzi
  • 1 puszka krojonych pomidorów 400 gr
  • 0.5 kg cebuli
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • Około 0.5 litra bulionu warzywnego
  • Śmietana 18% do zup i sosów 400 gr
  • Około 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • Sól, pieprz do smaku

Krok po Kroku

  1. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy podudzia na złoty kolor.

  2. Usmażone mięso przekładamy do garnka i na tym samym oleju smażymy cebule pokrojoną w kostkę razem z czosnkiem i jabłkami startymi na tarce.

  3. Po kilku minutach dodajemy pomidory chwile smażymy. Następnie podlewamy bulionem i gotujemy przez około 5 min i dodajemy przyprawy i curry.

  4. Następnie cały powstały sos blendujemy na gładka masę i wlewamy do garnka z mięsem. Całość dusimy przez około 40 min.

  5. Jak mięso będzie już miękkie, wlewamy całą śmietanę i delikatnie mieszamy.

*Kurczak Curry najlepiej smakuje z tureckim chlebkiem pide.