Kurczak Curry – przepis autorski
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Kolejny dzień a zatem kolejne wyzwanie! Na kuchennym blacie wylądowały dzisiaj podudzia z kurczaka więc po szybkiej namowie domowników, decyzja padła na kurczaka w curry. Oczywiście nie chodzi tu o prawdziwy sos curry, ponieważ nie miałam pasty i zastąpiłam ją przyprawą w proszku. Mimo małego oszustwa kurczak wyszedł fantastyczny.
Składniki
- 1 kg podudzi
- 1 puszka krojonych pomidorów 400 gr
- 0.5 kg cebuli
- 3 średniej wielkości jabłka
- 4 ząbki czosnku
- Około 0.5 litra bulionu warzywnego
- Śmietana 18% do zup i sosów 400 gr
- Około 5 łyżek oleju
- 3 łyżki przyprawy curry
- Sól, pieprz do smaku
Krok po Kroku
-
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy podudzia na złoty kolor.
-
Usmażone mięso przekładamy do garnka i na tym samym oleju smażymy cebule pokrojoną w kostkę razem z czosnkiem i jabłkami startymi na tarce.
-
Po kilku minutach dodajemy pomidory chwile smażymy. Następnie podlewamy bulionem i gotujemy przez około 5 min i dodajemy przyprawy i curry.
-
Następnie cały powstały sos blendujemy na gładka masę i wlewamy do garnka z mięsem. Całość dusimy przez około 40 min.
-
Jak mięso będzie już miękkie, wlewamy całą śmietanę i delikatnie mieszamy.
*Kurczak Curry najlepiej smakuje z tureckim chlebkiem pide.