Logo uDolores.pl

Kulebiak wigilijny z kapustą

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

gotowe w : 3 godziny

Kulebiak to wyśmienita alternatywa dla drożdżowych pasztecików. W wigilię często brakuje nam czasu, żeby ułatwić sobie życie i nie tracić energii na drobne wypieki proponuję przygotowywać jedno duże ciasto, które wygląda bardzo efektownie a jeszcze lepiej smakuje.

Składniki na ciasto

  • 450 gramów mąki pszennej
  • 230 ml. mleka
  • 45 gramów masła
  • 15 gramów cukru
  • 7 gramów suchych drożdży
  • Szczypta soli
  • 1 żółtko

Składniki na farsz

  • 400-500 gramów kiszonej kapusty
  • 100 gramów pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 liść laurowy
  • Sól, pieprz
  • 1 garść sezamu
  • 1 białko

Krok po Kroku

  1. W 100 ml. ciepłego mleka mieszamy drożdże z cukrem i 3 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. Do przesianej mąki dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn, roztopione masło, ciepłe mleko, żółtko oraz sól i wyrabiamy przez kilkanaście minut (ja używam robota planetarnego). Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi swoją objętość.

  3. Odciśniętą kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy kapustę a następnie doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Smażymy do czasu odparowania płynu.

  4. Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujmy na kształt prostokąta. Na wierzch nakładamy letni farsz i zwijamy niezbyt ciasno w rulon. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

  5. Zawinięty rulon smarujemy białkiem rozmącony z mlekiem i posypujemy sezamem. Ponieważ tym razem chciałam, aby dekoracja była świąteczna, pozostawiłam odrobinę ciasta wielkości mandarynki i wycięłam z niego gwiazdki, które następnie przykleiłam również za pomocą rozmąconego białka.

  6. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor przez około 35-40 minut.