Kulebiak wigilijny z kapustą
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Kulebiak to wyśmienita alternatywa dla drożdżowych pasztecików. W wigilię często brakuje nam czasu, żeby ułatwić sobie życie i nie tracić energii na drobne wypieki proponuję przygotowywać jedno duże ciasto, które wygląda bardzo efektownie a jeszcze lepiej smakuje.
Składniki na ciasto
- 450 gramów mąki pszennej
- 230 ml. mleka
- 45 gramów masła
- 15 gramów cukru
- 7 gramów suchych drożdży
- Szczypta soli
- 1 żółtko
Składniki na farsz
- 400-500 gramów kiszonej kapusty
- 100 gramów pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 liść laurowy
- Sól, pieprz
- 1 garść sezamu
- 1 białko
Krok po Kroku
-
W 100 ml. ciepłego mleka mieszamy drożdże z cukrem i 3 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
-
Do przesianej mąki dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn, roztopione masło, ciepłe mleko, żółtko oraz sól i wyrabiamy przez kilkanaście minut (ja używam robota planetarnego). Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi swoją objętość.
-
Odciśniętą kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy kapustę a następnie doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Smażymy do czasu odparowania płynu.
-
Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujmy na kształt prostokąta. Na wierzch nakładamy letni farsz i zwijamy niezbyt ciasno w rulon. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
-
Zawinięty rulon smarujemy białkiem rozmącony z mlekiem i posypujemy sezamem. Ponieważ tym razem chciałam, aby dekoracja była świąteczna, pozostawiłam odrobinę ciasta wielkości mandarynki i wycięłam z niego gwiazdki, które następnie przykleiłam również za pomocą rozmąconego białka.
-
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor przez około 35-40 minut.