Logo uDolores.pl

Kruche ciasto z puszystą masą i mrożonymi śliwkami

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 2 godziny

Sezon na śliwki jeszcze przed nami, ale ja chcę Wam dzisiaj zaproponować ciasto, które tak samo wyśmienicie smakuje z mrożonymi jak i świeżymi śliwkami. Ciekawe połączenie kruchego ciasta z puszystą, słodką masą. Lekko kwaśne śliwki nadają całości interesującego charakteru. Z czystym sumieniem przyznam, że będzie ono smakowało wszystkim, którzy uwielbiają owocowe ciasta.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 250 g zimnej margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 800 g śliwek węgierek
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • Cukier puder do oprószenia

Składniki na piankę

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/4 szklanki oleju

Krok po Kroku

  1. Z mąki, żółtek, margaryny, proszku do pieczenia i cukru pudru zagniatamy ciasto ( staramy się, aby zrobić to jak najmniejszą ilością ruchów, ponieważ ciasto kruche nie lubi być ogrzewane przez dłonie), wkładamy do zamrażalnika uprzednio dzieląc na dwie części, jedną 70% wielkości a drugą 30%. Zamrożonego ciasta nie podzielimy, więc musimy je podzielić przed włożeniem do zamrażalnika. Zostawiamy na około 1 godz.

  2. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Na spód formy ścieramy większą część ciasta, wyrównujemy wałeczkiem (równie dobrze można wykorzystać szklankę). Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.

  3. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie cały czas miksując dodajemy oba budynie i cienką strużką wlewamy olej.

  4. Zamrożone śliwki (mogą być świeże), przelewamy wodą tak, aby się rozdzieliły (żeby były w połówkach). Pozostawiamy je później na kilka minut na durszlaku. Każdą połówkę śliwki obtaczamy w kaszy mannie i układamy na masie skórką do do dołu.

  5. Na wyłożone owoce ścieramy na tarce wyciągnięte z zamrażalnika ciasto (najpierw ścieramy mniejszą część). Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.