Krem ze szparagów
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Sezon na szparagi w pełni! Szparagi pieczone, duszone, grillowane! Za to u mnie dziś zupa szparagowa. Szybka, smaczna i kremowa z dodatkiem ziemniaków.
Składniki
- 1 pęczek szaragów
- 3/4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła do smażenia
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- Sól, biały pieprz, gałka muszkatołową
Krok po Kroku
-
Szparaga bierzemy w obie ręce i lekko naciskamy. Pęknie ona w miejscu, które oddzieli nam warzywo na dwie części. Twardszą część obieramy i kroimy w centymetrowe kawałki.
-
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
-
Czosnek kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy pokrojone ziemniaki i przesmażamy kilka minut do momentu aż ziemniaki zrobią się lekko szkliste.
-
Połowę ziemniaków wyciągamy, do reszty dorzucamy pokrojone szparagi i po kilku minutach podlewamy wodą (około 1 litr). Dodajemy przyprawy i gotujemy do momenty, aż szparagi i ziemniaki będą miękkie. Na koniec wszystko blendujemy.
-
Do zblendowanej zupy dodajemy pozostałe ziemniaki i główki szparagów. Gotujemy przez kilka minut do czasu, aż ziemniaki staną się miękkie (gdyby zupa była zbyt gęsta należy dodać wodę). Dodajemy śmietanę i gotowe!