Logo uDolores.pl

Krem ze szparagów

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 40 minut

Sezon na szparagi w pełni! Szparagi pieczone, duszone, grillowane! Za to u mnie dziś zupa szparagowa. Szybka, smaczna i kremowa z dodatkiem ziemniaków.

Składniki

  • 1 pęczek szaragów
  • 3/4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła do smażenia
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • Sól, biały pieprz, gałka muszkatołową

Krok po Kroku

  1. Szparaga bierzemy w obie ręce i lekko naciskamy. Pęknie ona w miejscu, które oddzieli nam warzywo na dwie części. Twardszą część obieramy i kroimy w centymetrowe kawałki.

  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

  3. Czosnek kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy pokrojone ziemniaki i przesmażamy kilka minut do momentu aż ziemniaki zrobią się lekko szkliste.

  4. Połowę ziemniaków wyciągamy, do reszty dorzucamy pokrojone szparagi i po kilku minutach podlewamy wodą (około 1 litr). Dodajemy przyprawy i gotujemy do momenty, aż szparagi i ziemniaki będą miękkie. Na koniec wszystko blendujemy.

  5. Do zblendowanej zupy dodajemy pozostałe ziemniaki i główki szparagów. Gotujemy przez kilka minut do czasu, aż ziemniaki staną się miękkie (gdyby zupa była zbyt gęsta należy dodać wodę). Dodajemy śmietanę i gotowe!