Logo uDolores.pl

Kolorowe Naleśniki

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 1 godzinę

Dziś proponuję odmienione, kolorowe i pachnące czosnkiem buraczano-szpinakowe naleśniki. Rodzince smakowały więc myślę, że Wam też posmakują !

Składniki na naleśnik

  • 150 ml soku z buraka
  • 350 ml litra wody
  • 250 gr mąki
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • Tłuszcz do smarowania patelni

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na około pół godziny.

  2. Patelnię smarujemy olejem i smażymy naleśniki.

Składniki na farsz

  • 1/2 kg twarogu
  • Paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • Kilka ząbków czosnku
  • Łyżka masła
  • Sól, pieprz

Krok po Kroku

  1. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (należy uważać aby się nie zarumienił, ponieważ będzie gorzki). Po krótkiej chwili dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy przez kilka minut. Doprawiamy wszystko do smaku i pozostawiamy do ostygnięcia.

  2. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy zimny szpinak i ponownie doprawiamy.

  3. Nakładamy farsz na usmażone naleśniki i składamy według uznania (ja składam na dwa).

  4. Gotowe naleśniki z farszem smażmy na maśle (ja rozpuściłam masło i dodałam kilka rozciśniętych ząbków czosnku, dzięki czemu masło ma fantastyczny aromat).