Kolorowe Naleśniki
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Dziś proponuję odmienione, kolorowe i pachnące czosnkiem buraczano-szpinakowe naleśniki. Rodzince smakowały więc myślę, że Wam też posmakują !
Składniki na naleśnik
- 150 ml soku z buraka
- 350 ml litra wody
- 250 gr mąki
- Szczypta soli
- 1 jajko
- Tłuszcz do smarowania patelni
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na około pół godziny.
-
Patelnię smarujemy olejem i smażymy naleśniki.
Składniki na farsz
- 1/2 kg twarogu
- Paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- Kilka ząbków czosnku
- Łyżka masła
- Sól, pieprz
Krok po Kroku
-
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (należy uważać aby się nie zarumienił, ponieważ będzie gorzki). Po krótkiej chwili dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy przez kilka minut. Doprawiamy wszystko do smaku i pozostawiamy do ostygnięcia.
-
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy zimny szpinak i ponownie doprawiamy.
-
Nakładamy farsz na usmażone naleśniki i składamy według uznania (ja składam na dwa).
-
Gotowe naleśniki z farszem smażmy na maśle (ja rozpuściłam masło i dodałam kilka rozciśniętych ząbków czosnku, dzięki czemu masło ma fantastyczny aromat).