Klasyczne Bułki
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Gotowe w : 1 godzina
Od dłuższego czasu prosicie mnie o mój sprawdzony przepis na bułki, dlatego dziś postanowiłam, że udostępnię go na moim blogu. Bułki zawsze wychodzą idealne i tak jak zaznaczyłam w składnikach, można je zrobić z masłem, olejem z wodą lub mlekiem – zależnie od tego jakie produkty znajdziemy w naszej kuchni. Przyznam się, że używałam wielu przepisów, ale ten okazał się zdaniem moich domowników, najlepszy.
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 30 gr drożdży
- 50 ml oleju (można zamienić na masło ale na drugi dzień bułki nie są już takie świeże)
- 300 ml wody (można wodę zamienić na mleko )
- Płaska łyżeczka cukru
- Płaska łyżeczka soli
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę (nie robimy rozczynu) i odstawiamy do wyrośnięcia
-
Kształtujemy bułeczki i kolejny raz pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie nacinamy.
-
Pieczemy w temperaturze 190 stopniach prze około 20 minut.