Logo uDolores.pl

Klasyczne Bułki

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 1 godzina

Od dłuższego czasu prosicie mnie o mój sprawdzony przepis na bułki, dlatego dziś postanowiłam, że udostępnię go na moim blogu. Bułki zawsze wychodzą idealne i tak jak zaznaczyłam w składnikach, można je zrobić z masłem, olejem z wodą lub mlekiem – zależnie od tego jakie produkty znajdziemy w naszej kuchni. Przyznam się, że używałam wielu przepisów, ale ten okazał się zdaniem moich domowników, najlepszy.

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 30 gr drożdży
  • 50 ml oleju (można zamienić na masło ale na drugi dzień bułki nie są już takie świeże)
  • 300 ml wody (można wodę zamienić na mleko )
  • Płaska łyżeczka cukru
  • Płaska łyżeczka soli

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę (nie robimy rozczynu) i odstawiamy do wyrośnięcia

  2. Kształtujemy bułeczki i kolejny raz pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie nacinamy.

  3. Pieczemy w temperaturze 190 stopniach prze około 20 minut.