Ketchup Dolores
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Producenci często ukrywają przed nami substancje konserwujące w swoich produktach, dlatego postanowiłam zainteresować się przepisami na domowy ketchup. Próbowałam różnych domowych przepisów jak np. ketchupu z cukinii, jednak moja rodzinka KOCHAJĄCA ketchup uznała, że to nie to. Po wielu próbach udało mi się stworzyć idealny. Nie jest to tylko moja opinia, mój syn (nieświadomie) wchłonął go i zapytał gdzie go kupiłam i co to za producent. Wreszcie po kilku latach prób śmiało mogę powiedzieć, że stworzyłam swoją własną markę, którą nazwałam “Ketchup Dolores”.
Składniki
- 2,5 kg dojrzałych pomidorów (ja używam malinówek)
- 0,5kg obranych jabłek (bez gniazd nasiennych)
- 2 duże czerwone papryki pokrojone w kostkę
- 1/3 szkl. octu
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki soli
- 3 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 1 łyżka ostrej papryki
- 50 ml. oleju
Krok po Kroku
-
Sparzone, obrane i rozdrobnione pomidory smażymy na małym ogniu w rondlu. Przecieramy przez sito dzięki czemu pozbywamy się pestek.
-
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę. Jak zrobi się szklista dorzucamy paprykę, jabłka i po kilku minutach dodajemy rozgotowane pomidory.
-
Doprawiamy i smażymy dopóki zredukujemy płyn i uzyskamy gęstą konsystencję.
-
Całość blendujemy i w razie potrzeby odparowujemy przez kolejne kilka minut na minimalnym ogniu.
-
Piękny, gładki keczup przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy dwukrotnie po 30 min.