Logo uDolores.pl

Ketchup Dolores

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 4 godziny

Producenci często ukrywają przed nami substancje konserwujące w swoich produktach, dlatego postanowiłam zainteresować się przepisami na domowy ketchup. Próbowałam różnych domowych przepisów jak np. ketchupu z cukinii, jednak moja rodzinka KOCHAJĄCA ketchup uznała, że to nie to. Po wielu próbach udało mi się stworzyć idealny. Nie jest to tylko moja opinia, mój syn (nieświadomie) wchłonął go i zapytał gdzie go kupiłam i co to za producent. Wreszcie po kilku latach prób śmiało mogę powiedzieć, że stworzyłam swoją własną markę, którą nazwałam “Ketchup Dolores”.

Składniki

  • 2,5 kg dojrzałych pomidorów (ja używam malinówek)
  • 0,5kg obranych jabłek (bez gniazd nasiennych)
  • 2 duże czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 1/3 szkl. octu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki soli
  • 3 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 50 ml. oleju

Krok po Kroku

  1. Sparzone, obrane i rozdrobnione pomidory smażymy na małym ogniu w rondlu. Przecieramy przez sito dzięki czemu pozbywamy się pestek.

  2. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę. Jak zrobi się szklista dorzucamy paprykę, jabłka i po kilku minutach dodajemy rozgotowane pomidory.

  3. Doprawiamy i smażymy dopóki zredukujemy płyn i uzyskamy gęstą konsystencję.

  4. Całość blendujemy i w razie potrzeby odparowujemy przez kolejne kilka minut na minimalnym ogniu.

  5. Piękny, gładki keczup przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy dwukrotnie po 30 min.