Logo uDolores.pl

Imbirowe ciasteczka

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 2 godziny

Okres przedświąteczny zobowiązuje do tego, aby w domu pachniało imbirem i przyprawą do piernika. Dlatego u mnie na stole zagościły ciasteczka imbirowe. Prawdopodobnie znikną po kilkunastu minutach , ale co tam, dam rade, zrobię jeszcze raz.

Składniki

  • 1/2 kg. mąki
  • 10 dkg. cukru pudru
  • 10 dkg. cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka sody
  • 20 dkg. miodu
  • 12 dkg. masła

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą (ja używam robota planetarnego) a następnie kilka minut wyrabiamy ręcznie. Wkładamy do lodówki na 30 min.

  2. Ciasto wałkujemy delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 milimetrów, wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce w centymetrowych odstępach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy na złoty kolor u mnie około 12 min. Ciastka możemy przechowywać w metalowej puszce.