Imbirowe ciasteczka
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Gotowe w : 2 godziny
Okres przedświąteczny zobowiązuje do tego, aby w domu pachniało imbirem i przyprawą do piernika. Dlatego u mnie na stole zagościły ciasteczka imbirowe. Prawdopodobnie znikną po kilkunastu minutach , ale co tam, dam rade, zrobię jeszcze raz.
Składniki
- 1/2 kg. mąki
- 10 dkg. cukru pudru
- 10 dkg. cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka sody
- 20 dkg. miodu
- 12 dkg. masła
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki łączymy ze sobą (ja używam robota planetarnego) a następnie kilka minut wyrabiamy ręcznie. Wkładamy do lodówki na 30 min.
-
Ciasto wałkujemy delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 milimetrów, wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce w centymetrowych odstępach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy na złoty kolor u mnie około 12 min. Ciastka możemy przechowywać w metalowej puszce.