Hot dogi z ciasta drożdżowego
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Ilosc: 8 sztuk
Dziś nadszedł czas na drożdżowe hot dogi. Rewelacyjna przekąska, która często podaję rodzinie na śniadanie. Puszyste i rewelacyjnie pachnące, zachwycą każdego miłośnika tego wypieku.
Składniki
-
1/2 kg mąki
-
25 dkg drożdży
-
1 szkl. ciepłego mleka
-
3 łyżki oleju
-
2 jajka (1 jajko do ciasta drugie do smarowania)
-
1 płaska łyżeczka cukru
-
1 czubata łyżeczka soli
-
Do posypania sezam, czarnuszka lub mak
-
8 parówek
-
Musztarda
-
Cebulka prażona
Krok po kroku
- Do miski wkładamy odmierzoną ilość drożdży, dodajemy cukier, połowę mleka i dwie pełne łyżki mąki. Mieszamy wszystko do połączenia składników i pozostawiamy w ciepłym miejscy na około 15 min.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez około 5 minut. Ciasto kolejny raz odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 min.
- Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, ale tym razem tylko przez moment i dzielimy na 8 części. Każdy kawałek wałkujemy prostokąty wieksze niz rozmiar parowki, środek smarujemy musztardą, posypujemy cebulka i nakładamy parówkę (można dwie). Brzegi ciasta (około 1,5 cm.) zakładamy na końcówki parówki a następnie zwijamy układamy na blaszce wyłożonej papierem łączeniem do dołu.
- Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy np. makiem i pieczemy w 190 stopniach przez około 20-25 min.