Logo uDolores.pl

Hot dogi z ciasta drożdżowego

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Ilosc: 8 sztuk

Dziś nadszedł czas na drożdżowe hot dogi. Rewelacyjna przekąska, która często podaję rodzinie na śniadanie. Puszyste i rewelacyjnie pachnące, zachwycą każdego miłośnika tego wypieku.

Składniki

  • 1/2 kg mąki

  • 25 dkg drożdży

  • 1 szkl. ciepłego mleka

  • 3 łyżki oleju

  • 2 jajka (1 jajko do ciasta drugie do smarowania)

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 1 czubata łyżeczka soli

  • Do posypania sezam, czarnuszka lub mak

  • 8 parówek

  • Musztarda

  • Cebulka prażona

Krok po kroku

  1. Do miski wkładamy odmierzoną ilość drożdży, dodajemy cukier, połowę mleka i dwie pełne łyżki mąki. Mieszamy wszystko do połączenia składników i pozostawiamy w ciepłym miejscy na około 15 min.
  2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez około 5 minut. Ciasto kolejny raz odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 min.
  3. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, ale tym razem tylko przez moment i dzielimy na 8 części. Każdy kawałek wałkujemy prostokąty wieksze niz rozmiar parowki, środek smarujemy musztardą, posypujemy cebulka i nakładamy parówkę (można dwie). Brzegi ciasta (około 1,5 cm.) zakładamy na końcówki parówki a następnie zwijamy układamy na blaszce wyłożonej papierem łączeniem do dołu.
  4. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy np. makiem i pieczemy w 190 stopniach przez około 20-25 min.