Logo uDolores.pl

Grzyby marynowane

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 1 godzinę

Od kilku dni otrzymuję prośby aby wstawić przepis na marynowane grzyby. Dzisiaj spełniam prośbę i podaję przepis na marynowane grzyby, które w naszym domu królują od lat. Do tej pory nikt z domowników jak i gości nie miał im nic do zarzucenia. Dodam tylko, że nigdy nie ważyłam grzybów, tak więc ilość ilość zalewy należy sobie osobiście dostosować do ilości grzybów. Jeżeli zostaje mi zalewa to przelewam ją do słoika, wkładam do lodówki i wykorzystuję ją po powrocie z następnej wyprawy na grzyby.

Składniki

  • 3 szkl. wody
  • 8-10 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 szkl. octu 10%
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki gorczycy

Krok po Kroku

  1. Oczyszczone grzyby gotujemy przez kilka minut z łyżką octu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

  2. Z podanych składników przygotowujemy zalewę i gotujemy przez około 5 min.

  3. Grzyby wkładamy do wyparzonych słoików (moja rada to nie wkładanie ich zbyt ciasno), zalewamy przecedzoną zalewą i pasteryzujemy przez 10-15 min.