Gniazdka – tłustoczwartkowa fantazja
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Gniazdka, które są również nazywane w niektórych miejscach pączkami hiszpańskimi, są bardzo proste do zrobienia i niesamowicie smaczne. Ciasto z którego są one zrobione nazywane jest ciastem parzonym. Ciasto parzone można używać do wielu potraw. Dzisiaj zajmę się smakiem z dzieciństwa, czyli tłustoczwartkowymi gniazdkami.
Składniki
- 200 gr mąki (typ 450)
- 100 gr masła
- 250 ml wody
- 5 jaj
- Szczypta soli
- 1 kg smalcu
Krok po Kroku
-
W średniej wielkości garnku roztapiamy masło, dodajemy wodę, sól i doprowadzamy do wrzenia.
-
Szybkim ruchem wsypujemy przesianą mąkę do wrzątku i energicznie mieszamy do momentu, aż ciasto zrobi się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od garnka. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy na około 10-15 min do ostygnięcia.
-
Do ciasta dodajemy stopniowo po jednym jajku i miksujemy robotem do uzyskania miękkiej jednolitej masy.
-
Ciasto wkładamy do worka cukierniczego i wyciskamy okręgi na papierze do pieczenia.
-
Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy ciasto papierem do góry. Ciasto powinno samoistnie oddzielić się od papieru. Papier należy wyciągnąć z tłuszczu szczypcami.
-
Ostudzone gniazdka oblewamy lukrem pomarańczowym.
*Na lukier potrzebujemy sok z jednej pomarańczy i około 100gr cukru pudru. Ucieramy je razem do momentu uzyskania gładkiej masy.