Logo uDolores.pl

Gniazdka – tłustoczwartkowa fantazja

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Ilość : 20 sztuk

Gniazdka, które są również nazywane w niektórych miejscach pączkami hiszpańskimi, są bardzo proste do zrobienia i niesamowicie smaczne. Ciasto z którego są one zrobione nazywane jest ciastem parzonym. Ciasto parzone można używać do wielu potraw. Dzisiaj zajmę się smakiem z dzieciństwa, czyli tłustoczwartkowymi gniazdkami.

Składniki

  • 200 gr mąki (typ 450)
  • 100 gr masła
  • 250 ml wody
  • 5 jaj
  • Szczypta soli
  • 1 kg smalcu

Krok po Kroku

  1. W średniej wielkości garnku roztapiamy masło, dodajemy wodę, sól i doprowadzamy do wrzenia.

  2. Szybkim ruchem wsypujemy przesianą mąkę do wrzątku i energicznie mieszamy do momentu, aż ciasto zrobi się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od garnka. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy na około 10-15 min do ostygnięcia.

  3. Do ciasta dodajemy stopniowo po jednym jajku i miksujemy robotem do uzyskania miękkiej jednolitej masy.

  4. Ciasto wkładamy do worka cukierniczego i wyciskamy okręgi na papierze do pieczenia.

  5. Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy ciasto papierem do góry. Ciasto powinno samoistnie oddzielić się od papieru. Papier należy wyciągnąć z tłuszczu szczypcami.

  6. Ostudzone gniazdka oblewamy lukrem pomarańczowym.

*Na lukier potrzebujemy sok z jednej pomarańczy i około 100gr cukru pudru. Ucieramy je razem do momentu uzyskania gładkiej masy.