Galareta drobiowa
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
W różnych regionach polski gospodynie przygotowują na święta galaretę zwaną również galertem, czy też zimnymi nóżkami. Moja rodzina jednak nie przepada za wieprzową odmianą, dlatego od lat gotuję wersję drobiową. Delikatne mięso z kurczaka z dużą ilością czosnku to jest to co uwielbiamy. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego pysznego dania.
Składniki
- 3 kg łapek z kurczaka
- 1 duży kurczak
- 3 marchewki
- 1 średniej wielkości pietruszka
- 1 średniej wielkości seler
- 1 por
- 1 średnia cebula opalona jak do rosołu
- 1/2 główki czosnku
- Sól, pieprz
Krok po Kroku
-
Łapki dokładnie oczyszczamy i pozostawiamy w zimnej wodzie na około godzinę. Wymoczone przekładamy do garnka, zalewamy wodą na wysokość około 10 cm nad łapkami i gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 godziny (jeśli będziemy gotować szybciej to galareta zrobi się mętna). Ja zazwyczaj nastawiam łapki wieczorem i gotuję do czasu aż zaczną się rozpadać. Dzięki temu otrzymamy więcej płyny żelującego.
-
Zimny płyn przecedzamy przez drobne sitko. Dodajemy mięso, warzywa (pomijamy czosnek) uzupełniamy wodę na tyle, aby wszystko było zakryte. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż kurczak będzie miękki (ściągamy co jakiś czas tzw. szumę).
-
Ugotowany wywar kolejny raz delikatnie przecedzamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek i w razie potrzeby doprawiamy kolejny raz. Doprowadzamy wywar do wrzenia (galareta z czosnkiem musi być zagotowana, ponieważ może sfermentować). Należy pamiętać, że zbyt wcześnie dodany czosnek traci swój intensywny smak.
-
Mięso obieramy i kroimy w kawałki. Na dnie pojemników układamy marchewkę, wykładamy mięso i zalewamy powstałym wywarem. Pozostawiamy do momentu aż zastygnie. Przechowujemy w lodówce.