Faworki cioci Zosi
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
Gotowe w : 40 min.
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego przekopałam wszystkie swoje już wiekowe zeszyty z przepisami i udało mi się dotrzeć to tego najlepszego. Przepis nosi nazwę Cioci Zosi tak więc jestem pewna, że będzie on idealny ponieważ ciocia korzystała tylko z tych sprawdzonych. Wprawdzie cioci nie ma już z nami od kilkunastu lat ale w spadku po niej odziedziczyłam ogromny zbiór przepisów, z których ciągle korzystam.
Składniki
- 25 dkg mąki
- 1 łyżka masła
- 10 dkg śmietany
- 4 dkg cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka spirytusu
- Szczypta soli
- 1 kg smalcu
Krok po Kroku
-
Wszystkie składniki łączymy, podsypując mąką wałkujemy bardzo cienko ciasto. Wycinamy 2 cm paski o długości około 10 cm, które nacinamy na środku i formujemy faworka.
-
Rozgrzewamy smalec, wrzucamy faworki i obsmażamy na jasno-złoty kolor z obu stron.
-
Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.