Logo uDolores.pl

Faworki cioci Zosi

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Gotowe w : 40 min.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego przekopałam wszystkie swoje już wiekowe zeszyty z przepisami i udało mi się dotrzeć to tego najlepszego. Przepis nosi nazwę Cioci Zosi tak więc jestem pewna, że będzie on idealny ponieważ ciocia korzystała tylko z tych sprawdzonych. Wprawdzie cioci nie ma już z nami od kilkunastu lat ale w spadku po niej odziedziczyłam ogromny zbiór przepisów, z których ciągle korzystam.

Składniki

  • 25 dkg mąki
  • 1 łyżka masła
  • 10 dkg śmietany
  • 4 dkg cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusu
  • Szczypta soli
  • 1 kg smalcu

Krok po Kroku

  1. Wszystkie składniki łączymy, podsypując mąką wałkujemy bardzo cienko ciasto. Wycinamy 2 cm paski o długości około 10 cm, które nacinamy na środku i formujemy faworka.

  2. Rozgrzewamy smalec, wrzucamy faworki i obsmażamy na jasno-złoty kolor z obu stron.

  3. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.