Logo uDolores.pl

Drożdżowy ślimak z serem, owocami i kruszonką

Zdjęcie profilowe

Dorota Laska-Stefaniak

Założycielka strony uDolores.pl

Dodatkowe informacje

Tortownica : 24 cm.

To ciasto piekłam już wiele razy i zawsze wychodzi pyszne i pachnące, a co najważniejsze w środku z naszym ulubionym nadzieniem serowo-budyniowym. W pierwotnej wersji uzupełnieniem były śliwki, ale ponieważ sezon na nie już za nami, postanowiłam zamienić je na mrożone jagody i uwieńczyć całość pachnącą kruszonką.

Składniki na ciasto

  • 48 dkg. mąki
  • 200 ml. mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 20 gr. świeżych drożdży
  • 2 łyżki wody
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko

Składniki na nadzienie

  • 40 dkg. zmielonego twarogu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 łyżki cukru
  • Białko z jednego jajka
  • 2 garści mrożonych jagód

Składniki na kruszonkę

  • 10 dkg. mąki
  • 6 dkg. masła
  • 6 dkg. cukru

Krok po kroku

  1. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w 100 ml. ciepłego mleka, następnie dodajemy dwie łyżki mąki i pozostawiamy całość do wyrośnięcia. Rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ja umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 40 stopni)

  2. Wszystkie składniki na masę łączymy ze sobą (ser, budyń itd.).

  3. Miękkie masło łączymy z mąką, cukrem i wkładamy do lodówki.

  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilkoma ruchami, następnie wałkujemy na grubość około 3 mm nadając mu kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto kroimy na 3 paski o szerokości około 15 cm.

Na środek każdego paska wykładamy masę serową i posypujemy ją mrożonymi jagodami (można owoce obtoczyć w kaszy mannie dzięki temu wchłonie ona nadmiar soku). Pasek sklejamy tak samo jak pieroga (sklejamy wzdłuż linii cięcia pasków i sklejamy wszystkie brzegi ciasta). W ten sposób powstaną nam 3 szczelnie sklejone kawałki ciasta (staramy się, aby kształtem przypominało podłużne ravioli).

  1. Dno tortownicy wykładamy papierem natomiast boki smarujemy masłem i posypujemy kasza manną. Rolki ciasta układamy w formie rozpoczynając od środka zwijamy tak aby powstał ślimak. Następnie wierzch smarujemy pozostałym z nadzienia żółtkiem, wierzch posypujemy pozostałymi jagodami i kruszonką. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Proponuję obserwować kolor kruszonki, jeśli uzyska złoty kolor, wierzch należy przykryć papierem śniadaniowym.