Drożdżowy ślimak z serem, owocami i kruszonką
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Dodatkowe informacje
To ciasto piekłam już wiele razy i zawsze wychodzi pyszne i pachnące, a co najważniejsze w środku z naszym ulubionym nadzieniem serowo-budyniowym. W pierwotnej wersji uzupełnieniem były śliwki, ale ponieważ sezon na nie już za nami, postanowiłam zamienić je na mrożone jagody i uwieńczyć całość pachnącą kruszonką.
Składniki na ciasto
- 48 dkg. mąki
- 200 ml. mleka
- 5 łyżek cukru
- 20 gr. świeżych drożdży
- 2 łyżki wody
- Szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
Składniki na nadzienie
- 40 dkg. zmielonego twarogu
- 1 budyń śmietankowy
- 4 łyżki cukru
- Białko z jednego jajka
- 2 garści mrożonych jagód
Składniki na kruszonkę
- 10 dkg. mąki
- 6 dkg. masła
- 6 dkg. cukru
Krok po kroku
-
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w 100 ml. ciepłego mleka, następnie dodajemy dwie łyżki mąki i pozostawiamy całość do wyrośnięcia. Rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ja umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 40 stopni)
-
Wszystkie składniki na masę łączymy ze sobą (ser, budyń itd.).
-
Miękkie masło łączymy z mąką, cukrem i wkładamy do lodówki.
-
Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilkoma ruchami, następnie wałkujemy na grubość około 3 mm nadając mu kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto kroimy na 3 paski o szerokości około 15 cm.
Na środek każdego paska wykładamy masę serową i posypujemy ją mrożonymi jagodami (można owoce obtoczyć w kaszy mannie dzięki temu wchłonie ona nadmiar soku). Pasek sklejamy tak samo jak pieroga (sklejamy wzdłuż linii cięcia pasków i sklejamy wszystkie brzegi ciasta). W ten sposób powstaną nam 3 szczelnie sklejone kawałki ciasta (staramy się, aby kształtem przypominało podłużne ravioli).
- Dno tortownicy wykładamy papierem natomiast boki smarujemy masłem i posypujemy kasza manną. Rolki ciasta układamy w formie rozpoczynając od środka zwijamy tak aby powstał ślimak. Następnie wierzch smarujemy pozostałym z nadzienia żółtkiem, wierzch posypujemy pozostałymi jagodami i kruszonką. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Proponuję obserwować kolor kruszonki, jeśli uzyska złoty kolor, wierzch należy przykryć papierem śniadaniowym.