Dorsz Marka z Łodzi
Dorota Laska-Stefaniak
Założycielka strony uDolores.pl
Każda ryba jest smaczna pod warunkiem, że odpowiednio ją przygotujemy. Ja przekonałam się do smażonego dorsza dopiero wtedy, gdy skosztowałam tego przygotowanego przez mojego przyjaciela Marka. Sekretem jego przepisu jest włożenie ryby do solanki na kilka godzin przed przyrządzeniem. Dzięki temu sól wnika do wnętrza ryby i nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Natomiast chrupiącą skórkę otrzymamy panierując dorsza w mące kukurydzianej.
Składniki
- 1 kg. oczyszczonych tuszek z dorsza (bez głów)
- 3 łyżki soli
- 1 litr wody
- Pieprz
- Mąka kukurydziana
- 1 litr oleju
Krok po Kroku
-
Sól rozpuszczamy w letniej wodzie. Do zimnej solanki wkładamy rybę i pozostawiamy w lodówce na około 3 godz.
-
Rybę wyciągamy z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy pieprzem.
-
Rozgrzewamy olej w wysokim naczyniu i obtaczamy dorsza w mące kukurydzianej.
-
Rybę smażymy na głębokim tłuszczu na jasno-złoty kolor (zbyt długie smażenie spowoduje, że ryba nie będzie soczysta).
-
Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Dorsza podajemy z np. surówką z kiszonej kapusty.